zelena istra:

'Fekalne vode ispuštane u propusnu septičku na kupalištu Valkane'

0
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

"Na temelju prijave građana putem Zelenog telefona o izlijevanju kanalizacije od strane ugostiteljskog objekta na kupalištu Valkane, od Grada Pule dobili smo djelomičan (i moramo primijetiti vrlo "mlak" i pun eufemizama) odgovor na naš Zahtjev za informacijom. Iz odgovora je vidljivo da je ugostiteljski objekt do travnja ove godine ispuštao otpadne vode u propusnu septičku jamu pa su fekalne i otpadne vode završavale u moru i na javnoj površini te da je nakon naloga Grada Pule i izgradnje nove septičke jame- krajem svibnja ponovno došlo do izlijevanja otpadnih voda", piše u priopćenju pulske Zelene Istre upućenom medijima. Odgovor Grada Pule pročitajte ovdje, a u nastavku prenosimo u cijelosti priopćenje Zelene Istre.

"Naime, sredinom travnja Grad Pula je pristupio dodatnom uređenju kupališta Valkane, te je sanirana  centralna zona između odbojkaških igrališta, odnosno lokacija postojećih dotrajalih tuševa kupališta Valkane. Prilikom izvođenja navedenih radova i temeljem prijava građana, utvrđeno je da je postojeća septička jama smještena na istoj lokaciji, na koju je bio spojen i ugostiteljski objekt, propusna, te je ista iz navedenog razloga eliminirana, a korisniku ugostiteljskog objekta naloženo je da fekalni odvod izvede na ispravan način u novu za to adekvatnu septičku jamu koja je ugrađena ispod objekta.

No, tu priča ne staje jer su građani krajem svibnja ponovno prijavili izlijevanje fekalnih i otpadnih voda. Na teren su izašli djelatnici Pragrande d.o.o. te komunalni redari i utvrdili su da "vlasnik nije postupio  sukladno nalogu Grada Pule". Iz odgovora koji prilažemo priopćenju navode da "je utvrđeno da je zaista došlo do izlijevanja onečišćene tekućine, vidljivo kad je ubačena obojana tekućina u odvodnu cijev objekta. Na terenu je utvrđeno da spoj nije ispravno izveden na što je korisnik objekta izjavio da je razlog tome iskakanje cijevi uslijed oborinskih voda."

Ovaj slučaj ostavlja mnoga otvorena pitanja jer je  uznemirujuća činjenica da su se  na omiljenom kupalištu građana, djece, sportskih klubova  ispuštale "onečišćene tekućine" (čitaj: otpadne i fekalne vode, koje su prijetnja javnom zdravlju) u polupropusnu septičku jamu. Pitanje je i koliko godina  je trajalo ispuštanje u polupropusnu jamu? Da građani nisu reagirali do kada bi se fekalije nepropisno ispuštale?  Ukoliko se radi o septičkoj jami u vlasništvu Grada, znači li to da su građani snosili troškove zbrinjavanja otpadnih voda privatnog ugostiteljskog objekta? Na koji način će se sada (kad je već stvar gotova) kazniti odgovorne osobe i prekršitelji koji su doveli javno zdravlje u pitanje? I o kome se radi - samom ugostitelju, odgovornim osobama u Gradu ili oboje? Na toj plaži kupa se mnogo djece i takvi bi prekršitelji trebali biti strogo kažnjavani kao primjer drugima. Pitanje je i kakvo je stanje s  ostalim beach barovima, na koji način imaju riješenu odvodnju otpadnih voda i koje uvjete moraju zadovoljiti kako bi dobili dozvolu za rad.

Na sva pitanja upućena Gradu  nismo dobili odgovore. Naime, zatražili smo i kopiju zapisnika uvida Komunalnog redara od 28. svibnja no, Grad se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka( op.a. koji je usputno rečeno van snage od 25.5.2018. kad ga je zamijenila Opća uredba EU o zaštiti podataka koja također ima svoje iznimke za otkrivanje podataka) te nam uskratio kopiju zapisnika što je samo alibi za ne pružanje informacija. Naravno, osobni podaci koji se žele zaštititi su mogli biti sakriveni crnim poljima pa ne bi bilo prepreka za transparentnost kojom se Grad toliko diči.

Nismo dobili ni odgovor o prikupljenim računima  za pražnjenje septičke jame u proteklih godinu dana te račune za vodu kako bi se dokazalo gdje je i na koji način  ugostiteljski objekt zbrinuo otpadne i fekalne vode. Očekujemo oštru i brzu reakciju Grada i nadležnih institucija te se nadamo da ležeran ton dopisa koji smo dobili ne znači da se ovaj slučaj neće procesuirati i da odgovorni neće odgovarati za posljedice!", piše u priopćenju Zelene Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa