nema više todorića

Pogledajte tko danas vlada hrvatskim biznisom, ima i Istrana!

0
Plinio Cuccurin (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)
Plinio Cuccurin (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Čime se bave najbogatiji Hrvati, u što svoj novac ulažu najveći hrvatski dioničari? Ljestvica pedeset najvećih otkriva vrlo usku lepezu biznisa s turizmom i hranom na čelu, uz usputne izlete prema financijama, što je karakteristika siromašnih ekonomija, piše portal Novac.

1. Davor Lukšić Lederer (3.517,620.577 kn) - Excelsa nekretnine, Plava laguna, Istarska kreditna banka
2. Emil Tedeschi (1.991,844.610 kn) - Atlantic Grupa, poznati hrvatski poduzetnik na čelu je Atlantic Grupe, koju je osnovao 1991. Ubrzo nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja počeo je raditi kod oca u Milanu.
3. Emmanuel Besnier (1.292,978.580 kn) - Dukat, izvršnog direktora i unuka osnivača francuskog Lactalisa često zovu “carem sira”, ali i “nevidljivim milijarderom” zbog njegova izbjegavanja medija.
4. Ante Vlahović (908,426.404 kn) - Adris grupa, predsjednik Uprave Adris Grupe završio je ekonomiju i kao ekonomist je radio u bivšoj Tvornici duhana Rovinj (TDR) dok nije postao komercijalni direktor. Vlasnik je turističke kompanije Maistra, kao i najvećeg proizvođača ribe na Jadranu, Cromaris, te Croatia osiguranja. S prvim danom 2020. odlazi s čela Adrisa, no ostat će u kompaniji kao najveći pojedinačni dioničar i čelnik Nadzornog odbora.
5. Jako Andabak (705,034.201 kn) - Hoteli Brela, Hoteli Tučepi, Hoteli Zlatni rat
6. Plinio Cuccurin (461,061.475 kn) - Adris grupa, Cuccurin je poslovnu karijeru počeo s 15 godina kao berač bresaka, a radio je i kao konobar te je vodio turističku zajednicu u Balama. Budući da je bio TDR-ov stipendist, nakon studija se zaposlio u tvornici cigareta kao pravni referent. Poslije je napredovao do voditelja pravnih i kadrovskih poslova i pravnog savjetnika, a u konačnici i do člana Uprave. Vlasnik je 9,31 posto dionica Adrisa.
7. Branko Zec (280,345.400 kn) - Adris grupa, Zec slovi kao jedan od najsposobnijih financijaša u zemlji, a cijelu karijeru izgradio je u nekadašnjem TDR-u, odnosno Adris Grupi, u kojoj ima udjel od 3,49 posto. Trenutačno obnaša funkciju voditelja održavanja Maistre te je direktor Somera i vlasnik OPG-a Branko Zec.
8. Anton Pokrajac (266,967.965 kn) - Adris grupa, istarski bogataš može za svoje bogatstvo i osmo mjesto na ovoj ljestvici također zahvaliti Adris Grupi i 4,16-postotnom udjelu u grupaciji, javio je Novac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa