Zoki bi bio dobar predsjednik, ali moj glas ide Kolindi

0
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović

Više nema dvojbe, budući hrvatski predsjednik ili predsjednica bit će Zoran Milanović ili Kolinda Grabar Kitarović. Svaka čast ostalim potencijalnim kandidatima, ali mislim da će u drugom krugu završiti ovo dvoje političara, nekadašnjih kolega u Ministarstvu vanjskih poslova s početka 90-ih godina.

Zanimljivo je da su u istoj ekipi tada bili i aktualni premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je s Milanovićem i u rodbinskoj vezi. Njih četvero radili su u istom odjelu, vjerojatno kancelarija do kancelarije, sretali su se na hodnicima, družili na kavama i zanimljivo je da sva tri mušketira iz ove priče – Milanović, Plenković i Jandroković – osim što su zajedno, u istim uredima započeli svoje karijere, dijele još nešto zajedničko – nijedan od njih ne podnosi Kolindu.

Što se među njima zbivalo početkom 90-ih znaju samo oni, ali ni jedan od njih ne može sakriti netrpeljivost prema aktualnoj predsjednici Republike. Milanović je jednom, sjećate se, na Pantovčaku čak prošao pored nje ni ne pogledavši je, a kamoli da bi ju pozdravio. To čak nije bilo ni nekulturno, to je bilo prostački.

SVADLJIV I PRGAV

No, unatoč svemu, ovo će mi biti prvi predsjednički izbori u kojima me ništa ne može razočarati. Ja to ne skrivam, glasat ću za Kolindu i kasnije ću objasniti zašto, ali i da pobjedi Zoran Milanović, ne bih bila razočarana. Uza sve svoje mane Milanović bi, mislim, bio dobar predsjednik. Dobro izgleda, načitan je i, poput Kolinde, odlično se služi stranim jezicima i lijepo bi ga bilo vidjeti i slušati dok bi našu zemlju predstavljao u inozemstvu. Također, za razliku od Josipovića, veliki je domoljub i patriot, a blizak mi je i po ekonomskim razmišljanjima. Ukratko, Milanović je osoba s kojom bih se privatno sigurno rado družila, koji je vjerojatno zanimljiv sugovornik i u čijem društvu sigurno nije dosadno.

Jedino što me malo brine, u slučaju da Milanović postane predsjednik, je što postoji opasnost da počne izigravati nekog malog Orbana i krene se svađati s Briselom i svima oko sebe, kao što je radio dok je bio premijer. A iz nekih posljednjih intervjua dalo se iščitati da bi prema institucijama EU mogao biti upravo takav – svadljiv i prgav.

Dakle, neću glasati za Milanovića, ali neću biti ni razočarana ako on pobjedi. Svoj glas ću ipak dati aktualnoj predsjednici jer mislim da je svoj mandat uspješno odradila. Uloga predsjednika ili predsjednice je da, prije svega, našu zemlju predstavlja u svijetu, a Hrvatsku, morate priznati, nitko do sada nije bolje predstavljao od nje. Čak se usudim reći da je za vrijeme njezina mandata Hrvatska, među ostalim, prepoznata i kao zemlja s lijepom predsjednicom, koja priča savršenim engleskim jezikom, uz to govori još šest jezika i koja mokra kisne s nogometašima na podjeli medalja u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Tko čita i strane medije, zna da je njezina gesta u čitavom svijetu naišla na ogromne simpatije. Ono što je za neke domaće komentatore bilo sramoćenje, za ugledne svjetske medije bila je velika i simpatična gesta predsjednice jedne male države.

ZAKAZALE ŽENSKE UDRUGE

A ti domaći komentari drugi su, još važniji razlog zašto ću na predsjedničkim izborima ponovo glasati za Kolindu Grabar Kitarović. Koliko li je samo novinarskog i političkog otrova u protekle četiri i pol godine prema njoj upućeno samo zato što je žena. I da grijeh bude još veći – lijepa žena! U našem se društvu lijepa žena odmah naziva Barbikom, a njezin mandat 'estradizacijom predsjedničke dužnosti'. Iako su njeni prethodnici pričali viceve i svirali klaviru, nikome nikada nije palo na pamet da ih optuži da su estradizirali predsjedničku funkciju. Nikome od njih nisu gledali kakve cipele nose ili smatrali da je skandalozno što su se popeli na binu nakon baletne predstave.

Kada se muški predsjednik države nakon neke kazališne ili baletne predstave popne na binu i pozdravi izvođače ili nakon pobjede nacionalne momčadi uđe u svlačionicu s reprezentativcima, onda je to cool, fensi i simpa. A kada to učini predsjednica, uz to još i lijepa, onda je to sramoćenje, skandal i estradizacija. Naravno, cool bi bilo i da to učine Angela Merkel, Carla del Ponte ili Anka Mrak Taritaš. I zato ću glasati za Kolindu Grabar Kitarović.

A najžalosnije je da u njezinu obranu nikada nije stala ni jedna udruga koja zagovara ravnopravnost spolova, nikada ni jedna žena nije osudila to javno silovanje Kolinde Grabar Kitarović, žene koju su u četiri godine mandata primili Papa, te predsjednici ili premijeri SAD-a, Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine, Irana i niz drugih moćnih država. Njezin prethodnik nije se micao dalje od Banja Luke i Beograda, a onaj prije njega uglavnom se gubio po Africi i Aziji, izigravajući lošu kopiju Tita. (Eleonora Vlačić)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa