Bassanese i Ferić:

'Milanović će u Istri dobiti glasove sa ili bez IDS-a'

0
Vili Bassanese i Danijel Ferić
Vili Bassanese i Danijel Ferić

Vili Bassanese, predsjednik SDP-a Istre i njegov stranački kolega, predsjednik Savjeta za financije i državni proračun RH Danijel Ferić održali su 19. lipnja konferenciju za novinare na kojoj su podržali kandidaturu Zorana Milanovića za Predsjednika Republike Hrvatske te se osvrnuli na njezina odjeke na istarskoj političkoj pozornici. Bassanese se na početku osvrnuo na izjavu Giovannija Sponze u okviru podrške IDS-a Milanoviću i tu izjavu nazvao neistinitom i netočnom zbog čega se osjeća dužnim odgovoriti.

'Vrh IDS-a ne podnosi Milanovića'

„Podsjetimo se, isključivo zahvaljujući odluci Zorana Milanovića je Nino Jakovčić postao zastupnik u EU parlamentu. Nadalje, Nino Jakovčić, i dalje kao politički  prva osoba IDS-a, je javno i brutalno uskratio podršku Milanoviću za predsjednika i time rekao što on, ali i vrh IDS-a, zapravo misle o Zoranu Milanoviću. Uz sve medijske pokušaje gospodina Sponze da preokrene tu činjenicu, svatko objektivan i politički informiran zna da gospodin Sponza ni u jednom trenutku ne razmišlja suprotno od Jakovčića.

Jakovčić je, za razliku od gospdina Sponze, imao samo hrabrosti to javno izjaviti, i na taj se čudan način zahvaliti gospodinu Milanoviću za pet godina provedenih u Bruxellesu. Svima je jasno da vrh IDS-a ne podnosi gospodina Milanovića, vjerojatno od trenutka kada je odlučio da SDP-ov kandidat za Istarskog župana bude Kajin. Kada bi Milanović zaista znao što vrh IDS-a misli o njemu, iskreno rečeno, vjerujem kako ne bi sigurno s njima razgovarao. 

Činjenica je da je reakcija gospodina Sponze samo posljedica panike u IDS-u nakon što su gotovo svi IDS-ovi politički partneri najavili podršku gospodinu Milanoviću, a IDS je ostao sam. Čuli smo od Zorana Milanovića da želi progresivnu, znatiželjnu i otvorenu Hrvatsku, Hrvatsku koja se ne boji drugačijeg i koja nije opasana bodljikavom žicom. U tu se politiku sigurno ne uklapa izjava gospodina Sponze. Stoga mislim da je upravo sada prilika da IDS istakne svoga kandidata i da na izbore izađu samostalno, već kada su toliko samouvjereni i primitivnim ucjenama i neistinama uvjetuju suradnju s SDP-om.

'SDP ne želi dijeliti štand s IDS-om'

SDP je po prvi put izašao na izbore samostalno i dokazao pravu  snagu i svoj budući  potencijal. Mišljenja sam da Zoranu Milanoviću nije potrebna ponovna i već više puta dokazana ucjenjivačka neiskrena podrška IDS-a. Milanović će glasove u Istri zasigurno dobiti, sa ili bez podrške vrha IDS-a.

Nadalje, zbog svega navedenog, ni jedan realan član SDP-a Istre ne želi dijeliti zajednički štand s IDS-om na idućim predsjedničkim izborima. Značilo bi to povratak na staro i politički nestanak SDP-a u Istri. Svima nama je jasno da je upravo to jedini cilj IDS-a, a ne suradnja s SDP-om ili podrška Zoranu Milanoviću. Dakle, građani su rekli da žele jak i samostalni SDP u Istri, ali i Hrvatskoj, a dokaz tome su rezultati izbora. 

Što se SDP-a Istre tiče, podsjetit ću da koalicija s IDS-om nije dala rezultata i da je tada SDP Istre spao na samo 8 posto podrške birača. Suradnja IDS-a prema SDP-u Istre nije bila iskrena te su iskoristili ljudsku slabost pojedinih članova SDP-a, koji su zbog osobne pozicije, posla ili sitne koristi SDP doveli na mizernih 8 posto. Većina njih su sad bivši članovi SDP-a. Primjera radi, je li slučajnost da je donedavni predsjednik SDP-a Poreč i naš bivši član danas pročelnik u Gradu Poreču, gdje IDS ima apsolutnu većinu i vlast?! 

'Nije točno da je SDP Umag u koaliciji s HDZ-om'

Što se Umaga tiče, moram informirati javnost da sam na dan izbora, nakon objavljenih rezultata i moje treće uzastopne pobjede u prvom krugu, dobio zaprepašćujuće podlu informaciju. Naime, tadašnji predsjednik IDS-a Umag nazvao je predsjednika HDZ-a Istarske županije te mu ponudio suradnju s ciljem rušenja vlasti u Umagu. Predsjednik HDZ-a je navedeno odbio, što smatram politički mudrom i korektnom odlukom, koja poštuje volju građana. Što mislite, je li tajnik IDS-a Sponza to znao i odobrio ili?! Gospodine Sponza, bi li itko zdravog razuma nakon toga uopće pomislio na suradnju s IDS-om?! 

Točan sastav Gradskog vijeća Grada Umaga je slijedeći: SDP-ova koalicija ima 7 vijećnika, IDS 5, HDZ 2, Nezavisni 2 te Živi Zid 1vijećnika. SDP je u Umagu u koaliciji s 4 stranke, HSU-HNS-SDSS-SDA, dakle koalicija s HDZ-om ne postoji. Možemo li to reći i za bivšeg kandidata za gradonačelnika Pule i zastupnika u saborskom klubu IDS-a, sada potpredsjednika sabora i člana vladajuće koalicije, gospodina Furia Radina?! Za kraj, meni je iskreno čast što sam IDS-u trn u oku, i to zbog kvalitete moga rada i rezultata koje nitko ne može osporiti.

Poštovani gospodine Sponza, ne trebate tražiti alibi u meni ili bilo kome za vašu ne suradnju s SDP-om. Problem je u Vama. Izađite iz Vaše komforne i kalkulantske zone i recite to javno i hrabro, kao što je imao hrabrosti to učiniti Vaš prvi čovjek Nino Jakovčić - “Nikada neću glasati za Zorana Milanovića! The end!”", završio je svoje obraćanje Vili Bassanese.

'Čeka se partija briškule Jakovčića i Miletića'

Danijel Frerić je, nastavljajući se na njegovo izlaganje, istaknuo„koalicija“ IDS-a i HDZ-a besprijekorno funkcionira primjerice u Fažani i Karojbi: dok je u Fažani predsjednik Vijeća iz redova IDS-a, a potpredsjednik iz HDZ-a, u Karojbi, gdje dužnost obnaša nezavisni načelnik Alen Rosić, predsjednica vijeća je iz redova HDZ-a, a potpredsjednici iz IDS-a.

„Ideja kolege Bassanesea da IDS istakne svog kandidata za predsjednika države, prvi put nakon Damira Kajina, je izvrsna. Gotovo sve stranke iz Amsterdamske koalicije su već podržale Zorana Milanovića, izuzev IDS-a, jer su jedva prešle izborni prag. Očito jedino večernja partija briškule između kolega Jakovčića i Miletića može dati odgovor na pitanje hoće li IDS imati svog kandidata i tko će to biti. Pozivamo pobjednika u briškuli da naredno jutro izađe pred kamere i građanima Istre urbi et orbi priopći radosnu vijest.

No, vratimo se ozbiljnijim temama. Nakon izvrsnog rezultata i pobjedničke liste na izborima za EU parlament, predsjednik SDP-a Bernardić je još jednom pokazao da je sposoban okupljati članove i simpatizere. Ujedno, veseli činjenica da je predsjedništvo SDP-a jednoglasno prihvatilo prijedlog da kandidat na predsjedničkim izborima bude bivši premijer, Zoran Milanović“, rekao je Ferić te se potom kao ekonomist i bivši dužnosnik za vrijeme mandata Zorana Milanovića osvrnuo na najvažnija postignuća iz njegova mandata zbog čega vjeruje da će mu građani Istre pružiti unisonu podršku. 

'Hrvatsko gospodarstvo izašlo je iz krize'

Nakon godina teške ekonomske krize, Hrvatska je opet počela ostvarivati gospodarski rast. Krajem mandata Vlade Zorana Milanovića naš BDP porastao je 2,8 posto, a važno je istaknuti da su sve komponente BDP-a pozitivne, posebno osobna potrošnja na što su utjecale izmjene poreza na dohodak, čime su se građanima povećale plaće. Hrvatska industrija se našla i u skupini zemlja Europske unije s najvećim rastom. Trend ubrzanog rasta industrije je posebno bilo bitno za oporavak cjelokupnog gospodarstva. U 2015. proračun je ostvario primarni suficit, što je pridonijelo stabilizaciji javnog duga.

Zapošljavanje mladih osoba i njihov ostanak u Hrvatskoj bio je prioritet od samog početka mandata. Pokretanjem mjera “Garancija za mlade” 84.655 osoba mlađih od 30 godina u zadnjoj godini mandata dobilo je priliku za posao, vježbeništvo ili obrazovanje u roku od četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost. Od toga više od 36 tisuća mladih osoba zaposleno je na neodređeno. “Garancija za mlade” je strukturna reforma koja omogućava brzu aktivaciju mladih tražitelja posla na tržištu rada te tako osigurava veću motiviranost mlade osobe za traženjem posla i zapošljavanjem. Danas, na žalost, na dnevnoj razini, jedan autobus pun mladih napušta Hrvatsku u potrazi za boljim životom.

'Zdravstvo dostupno svima'

Nemojmo zaboraviti da je upravo Milanović pokrenuo izgradnju pulske bolnice i da su sanirani gubici u poslovanju bolnice. Bili smo čvrstog stava da svi trebaju imati jednako pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb, bez obzira na imovinsko stanje. Pokrenut je “Program plus” kojim smo rješavali preduge liste čekanja, jedan od glavnih problema hrvatskog zdravstva. “Program 72 sata” pomagao je našim najteže oboljelim pacijentima od malignih bolesti jer im jamči početak liječenja u roku od 72 sata od dana dijagnoze.

'Poboljšana investicijska klima'

Zabilježen je značajan porast direktnih stranih ulaganja u 2014. od gotovo 400 posto u odnosu na 2013. godinu. Također, u prvom kvartalu 2015., iznos stranih ulaganja iznosio je 393,4 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 112,5 milijuna eura, odnosno 40 posto. Isto tako, EU indeks poslovne klime u Hrvatskoj raste najbrže među svim zemljama članicama Europske unije. Danas, na ljestvici konkurentnosti Doing Business, Hrvatska tone i nalazi se na skromnom 58 mjestu, dok je u mandatu naše Vlade bila na 40 mjestu. Uvedene su porezne olakšice za reinvestiranu dobit kojom je omogućeno neplaćanje poreza poduzetnicima koji ostvarenu dobit iskoriste za povećanje temeljnog kapitala. Na taj je način samo u 2013. i 2014. država  omogućila poduzetnicima raspolaganje s 2,37 milijardi kuna, a poduzetnici su dobili priliku ojačati financijski položaj i pokrenuti investicije. Vlada je poduzetnike također rasteretila i smanjenjem te ukidanjem 58 parafiskalnih nameta, a neke poput vodnog doprinosa značajno smanjila za 25 posto.

'Red u poreznom sustavu'

Vlada se uhvatila u borbu s “(ne)kulturom neplaćanja”, bilo da se radi o porezima, doprinosima ili obvezama prema vjerovnicima u gospodarskom poslovanju, kako bi se pomoglo radnicima i poduzetnicima. Država kvalitetnom naplatom poreza osigurava sredstva koja joj omogućuju obavljanje najvažnije uloge – brige za građane. Zbog fiskalizacije poboljšano je izdavanje računa, a time i stabilnost punjenja proračuna.

'Povećanje mirovina i plaća'

Iako se Vlada početkom mandata suočila s mnogim neophodnim, bolnim rezovima, obećanje koje smo tada dali smo i ispunili – nismo dirali mirovine i plaće. Štoviše, početkom 2015. godine povećali smo iznos osobnog odbitka kod utvrđivanja poreza na dohodak i time omogućili veće prihode za više od milijun građana. Za umirovljenike on je povećan s 3.400 kuna na 3.800 kuna.

'Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji'

Donijeli smo Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji koji uređuje liječenje neplodnosti kod žena i parova 2012. godine. Zakon je unaprijedio liječenje neplodnosti u Hrvatskoj, a istovremeno poštuje najviše standarde zaštite ljudskih prava. Dopušta zamrzavanje i pohranjivanje većeg broja neoplođenih i oplođenih jajnih stanica kako bi se znatno povećala mogućnost oplodnje. Glavni mu je cilj je učiniti dostupnim hrvatskim građanima najsuvremenije metode liječenja.

'Zakon o životnom partnerstvu'

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola donesen 2014. godine istospolnim parovima omogućava sva prava koja uživaju bračni drugovi, izuzev prava na posvajanje djece. On predstavlja visok demokratski standard Republike Hrvatske kao jedne od pet članica Europske unije koja je takav zakon donijela, a jasan je odgovor na ozbiljnu potrebu mnogih pripadnica i pripadnika LGBT zajednice.

Uz sve prethodno navedeno, Vlada Zorana Milanovića riješila je i problem tzv. Švicaraca te izravno pomogla preko 100 tisuća obitelji u Hrvatskoj, a među njima i više tisuća u Istri. Pokrenuta je kurikularna reforma, a izmijenjen je i zakon kojim su smanjene zatezne kamate za građane i gospodarstvo za 30 posto.

SDP je na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine pobijedio IDS u Puli, a na izborima za predsjednika republike Ivo Josipović je osvojio 70 postoglasova u Istri, a u nekim sredinama i 80 posto. Stoga je nedvojbeno da će građani Istre na identičan način podržati i kandidaturu Zorana Milanovića, sa ili bez IDS-a“, završio je svoje izlaganje Danijel Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa