Glorija Paliska na svečanoj sjednici Zajednice općina u Saboru

0
Sa sjednice HZO-a u Saboru
Sa sjednice HZO-a u Saboru

Hrvatska zajednica općina je na svoj dan, 18. lipnja održala Svečanu sjednicu u Hrvatskom saboru. Prisustvovala joj je i zamjenica predsjednika zajednice, raška načelnica Glorija Paliska. Temeljni cilj Hrvatske zajednice općina je zastupanje interesa i potreba članica, kao i promoviranje afirmativnih stavova kada su u pitanju općine.

U svom pozdravnom govoru, predsjednik Hrvatske zajednice općina, Martin Baričević, ujedno i saborski zastupnik i načelnik Općine Jasenice, prisutnima je naglasio kako sama Zajednica otvara mnoga pitanja i nameće se kao aktivni partner unutar društvenog i političkog spektra koji zagovara logična rješenja te zagovara delegiranje nadležnosti u području poput osnovnoškolskog obrazovanja, primarne zdravstvene zaštite i sl. Naravno, ne smijemo zaboraviti i fiskalnu decentralizaciju, kao i pravičniju preraspodjelu kada je u pitanju eksploatacija prirodnih bogatstava.

Naravno, mi smo svjesni djelomično negativne percepcije koje postoje o nama, međutim odgovorno tvrdim kako su hrvatske općine moguće rješenje, a ne problem. Onoga trenutka kada to osvijestimo, moći ćemo zajedno graditi bolju budućnost. Isto tako, Jačamo međunarodnu suradnju. Stavljamo naglasak na pozitivna iskustva, poglavito što se tiče prijateljske suradnje posebno valja izdvojiti; Francusku, Bavarsku, Austriju i Slovačku. Sve te zemlje mogu ponuditi i svoje promišljanje u ulozi područne i lokalne samouprave u Europi. Ključno je da komuniciramo i razmjenjujemo gledišta, naglasio je Baričević.

Hrvatska zajednica općina u svom članstvu ima 324 općine na području Republike Hrvatske, a 48% stanovništva živi u ruralnim područjima, dok 90% površine RH obuhvaćaju ruralna područja. Glavni tajnik Zajednice, načelnik Općine Rugvica i saborski zastupnik Matko Čičak je kazao kako smo prisutni među općinama, stavljamo naglaske na probleme koje zatičemo na terenu, jer Hrvatska zajednica općina ne bježi od problema, već rješava iste.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Branka Juričev-Martinčev, kazala je okupljenima kako je važna komunikacija između Vlade i Sabora, te Hrvatske zajednice općina, koja je stožerna zajednica hrvatskih općina.

Iznimno mi je drago što postoji povezanost između Hrvatske zajednice općina, Zajednice županija, kao i Udruge gradova. Ove tri važne asocijacije moraju biti kralježnica u promišljanju u kontekstu uspješnijeg nastupa u zagovaranje zajedničkih interesa. Mi ohrabrujemo sve poteze koji idu prema rješavanju problema lokalne i područne samouprave te vjerujem kako zajedno gradeći partnerski odnos možemo puno toga postići, naglasila je Branka Juričev-Martinčev. Predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević je predao poklon predsjedniku Sabora, crtež Svetog Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca, zaštitnika hrvatskog naroda i HZO-a u tehnici mrvljenog ugljena, autora Davora Holende, likovnog pedagoga i magistra dizajna sa područja Prigorja.

Na Svečanoj sjednici Hrvatske zajednice općina, jednoglasno je usvojena odluka o donaciji pedijatrijskom onkološkom odjelu KBC Zagreb u vrijednosti 10.000 kn. Isto tako, predsjednik Zajednice, Martin Baričević je predložio da se proslijedi poziv za donaciju i ostalim članicama, a sve u cilju pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti. U ime KBC Zagreb  prof. dr. sc. Ante Ćorušić je pohvalio inicijativu da se u cijelu akciju uključe i općine, te se prigodno zahvalio čelništvu Hrvatske zajednice općina, kao i njezinom predsjedniku Martinu Baričeviću.

Ovo može biti sjajan primjer kako se lokalna zajednica može uključiti u projekte i donacije ovog tipa. Humanost i solidarnost mogu i moraju biti putokaz za bolje društvo, tako da se ovim putem zahvaljujem Hrvatskoj zajednici općina na ovom nadasve plemenitom i korisnom djelovanju. Naša zajednička spona je zdravlje, čovjekovo najveće bogatstvo, a posebno zdravlje djece, naglasio je prof. Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa