portal gradonacelnik.hr:

U Gradu Labinu u dvije godine gotovo udvostručili EU sredstva

0
Valter Glavičić
Valter Glavičić

Otkad je Valter Glavičić postao gradonačelnik Labina 2017. godine, gradska uprava je svoja ulaganja i rad najviše usmjerila u brigu za najmlađe i ostale skupine društva što je pokazalo i naše veliko istraživanje u kojem se Labin našao na viskom mjestu po socijalnim i demografskim mjerama kao i po kvaliteti života građana, donosi portal gradonacelnik.hr.

U prve dvije godine gradonačelnikova mandata povučeno je preko 12, 3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava što je čak 8,5 milijuna kuna više od povlačenja do 2017. godine. Ove je godine gradski Proračun povećan za 10,5 posto i to zbog ulaganja u promet, Dom za starije, povećanje plaća u vrtićima i EU projekte,a Labin je postao i prvi istarski grad koji je dobio prestižni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju - Business Friendly Certificate

„Dvije godine mandata prošle su relativno brzo. Želje i ambicije ove gradske uprave nisu splasnule i svakim se danom trudimo napraviti još više za ovaj grad. Kako smo uvijek napominjali, naš Labin puno nam je dao, a sada je red da mu vratimo na najbolji mogući način. Vjerujem kako naši sugrađani to prepoznaju i kako su rezultati već vidljivi“, napominje gradonačelnik Glavičić.

U posljednje tri godine šampion energetske obnove

Grad Labin je u posljednje tri godine šampion energetske obnove kada su se provodile investicije ukupne vrijednosti od 39 milijuna kuna, a najviše se radilo na onima za najmlađe članove zajednice. Temeljni problem koji se želi riješiti projektima energetske obnove je visoka potrošnja energije u zgradama javnog sektora u Gradu Labinu. Tako su obnovljene zgrade dječjeg vrtića Pjerina Verbanac i područne škole Kature, postavila toplinska izolacija na zidovima, zamijenjena je vanjska stolarija te su sanirane fasada i krov. U školi se radilo i na rekonstrukciji kotlovnice, sanaciji kapilarnih vlaga, zamjeni ogrjevnih tijela te su na krovu škole postavljeni i solarni paneli. U sklopu oba projekta zamijenjena je i vanjska rasvjeta.

„Uporno radimo na energetskoj obnovi stambenih zgrada, ali i naših velikih, gradskih građevina, poput škola i vrtića. Ove godine završili smo i energetsku obnovu centralnog dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ u naselju Kature vrijednu 3,2 milijuna kn. Osim toga, završeni su i radovi na energetskoj obnovi područne škole „Ivo Lola Ribar“ Kature, vrijedni više od 4,2 milijuna kn. Za te je projekte Ministarstvo graditeljstva dodijelilo preko 2,9 milijuna kuna. Sljedeći projekti pred nama su obnova Pučkog otvorenog učilišta i Umjetničke škole. Preko gradske tvrtke Labin stan i uz neizmjerno povjerenje i sufinanciranje suvlasnika zgrada energetski su obnovljene 82 zgrade, ukupne vrijednosti radova preko 40 milijuna kuna, od čega je od nacionalnih sredstava i sredstava iz Eu povučeno bespovratnih preko 20 milijuna. Na taj način Grad je dobio novu vizuru, stanari imaju 50% manje troškove energije, a radove izvode labinski građevinari“, istaknuo je gradonačelnik.

Ulaganja u najmlađe i sport

Što se tiče ulaganja u najmlađe najveći uspjeh je prošlogodišnja realizacija projekta proširenja dječjeg vrtića Gloria kojim je osigurano da svako dijete s područja grada Labina ima svoje mjesto u vrtiću. Vrijednost ove investicije iznosila je 800 tisuća kuna te sada vrtić Gloria ima jednu jasličku skupinu za djecu do 3 godine, te dvije mješovite vrtićke, za mališane u dobi od 3 do 7 godina. Grad je samo u 2018. godini izdvojio 9 milijuna kuna za predškolski odgoj i školstvo za što su, između ostalog, osigurani besplatni udžbenici, a ove su godine djelatnicima labinskih vrtića povećane plaće za četiri posto.

Labin je bio prvi i po izdvajanjima za sport 2017. godine kada je u sport i sportsku infrastrukturu uloženo više od trećine gradskog proračuna odnosno izdvajanja za sport per capita iznosila su 2897 kuna. Te je godine izgrađena nova sportska dvorana kao i sportski centar koji je dobio ime po proslavljenom lokalnom rukometašu Franku Mileti, a ove je godine na Dan Labinske republike, najvažniji povijesni trenutak za čitavu Labinštinu, kao centralni događaj obilježavanja ovog važnog datuma, svečano otvorena nova boćarska dvorana vrijedna oko 800 tisuća kuna. Grad inače za održavanje sportskih objekata iz proračuna izdvaja oko milijun kuna na godinu te još 2,4 milijuna izdvaja za brigu o sportašima, a u izradi je i projekt rekonstrukcije gradskog stadiona.

„Putem naše Sportske zajednice pobrinuli smo se da svaki klub u Labinu ima osiguran prijevoz na natjecanja, liječničke preglede, edukacije za trenere i sve potrebno što jedna ozbiljna zajednica treba pružiti svojim sugrađanima kako bi promovirala i poticala bavljenje sportom. Kroz Sportsku zajednicu sudjelujemo i u organizaciji Olimpijade osnovnih škola što je jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u Istri.“

Od radova na komunalnoj infrastrukturi ističe se 6 milijuna kuna vrijedno uređenje rotora u Rapcu, prometnice koja je bila pod velikim opterećenjem posebice u vrijeme ljetnih mjeseci. Grad ove godine dobiva i 200 novih parkirnih mjesta, ponovo je otvorena ulica Aldo Negri, a izgrađena je i prometnica u naselju Breg Ivanovci.

Dom za starije 

Dom za starije jedan je od većih i značajnih projekata Grada u zadnje dvije godine, a njegova dugo očekivana gradnja napokon kreće koncem ove godine. Projekt izgradnje težak je oko 23 milijuna kuna, a Dom će omogućiti smještaj za 63 stalna korisnika te za 20 korisnika u dnevnom smještaju. Svi korisnici dnevnog smještaja će imati svoj ležaj što nije uobičajeno, a biti će osigurani i odjeli za palijativnu skrb i skrb za oboljele od Alzheimera.

„Dom više nije želja i ambicija već realnost. Nakon što smo oformili Tim za izgradnju Doma, sastavljen od struke i predstavnika umirovljenika, te riješili imovinsko pravne odnose, odlučili smo se za izradu projekta prilagođenom potrebama grada naše veličine. U zadnjem kvartalu ove godine započinjemo s radovima, a za dvije godine vidimo se na otvorenju“; zaključio je Gradonačelnik

Labin se ističe i svojim poslovnim zonama od kojih je ona u Vinežu ove godine proglašena kao jedna od tri najbolje u Hrvatskoj i koja trenutno broji oko 700 zaposlenih i za njeno uređenje i opremanje do danas je osigurano više od 10 milijuna kuna. Za poduzetnike su osigurane poticajne mjere poput smanjenja komunalnog doprinosa za čak 60 posto. U Vinež će uskoro stići i tvrtka Novation Tech, poznata po proizvodnji dijelova za Formulu 1, koja u početnoj fazi planira zaposliti 30 ljudi, a kroz naredne dvije godine sveukupno njih 90.

Inače, labinska ispostava u prošloj je godini zabilježila najveći pad broja nezaposlenih u Istarskoj županiji od čak 18,5 posto, dok je u samom Gradu pala za 13 posto.

EU projekti

Među mnogim provedenim i započetim EU projektima u posljednje dvije godine jedan od onih koji se zasigurno ističu je projekt „INkluzivne škole 5+“ kojim je osigurano skoro 360 tisuća kuna i omogućena je pomoć u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju.

Tu je i projekt „MINE TOUR“ koji se odnosi na aktivnu zaštitu i valorizaciju prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma. U suradnji sa Slovenijom, projekt se bavi ispitivanjem neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine na rubnim programskim područjima koja su u lošem stanju i nedostatku promocije. U Labinu je to kulturni spomenik Šoht, simbol Labina koji podsjeća na ponosne dane rudarstva, a ovim sredstvima dobit će sjaj koji zaslužuje. Gradu je za ove potrebe odobreno više od 2,5 milijuna kuna, te je po prvi puta Grad Labin nositelj jednog tako ozbiljnog projekta.

Projektima poput „Inspiracija“ i „Mitomed +“ nastoji se revitalizirati industrijska baština za promociju kulturnog turizma te uspostaviti modeli za integrirani mediteranski turizam, no velika EU sredstva su uložena u mnoge energetske obnove dječjih vrtića i škola.

„Europski fondovi budućnost su razvitka, a nažalost u Hrvatskoj to još nije zaživjelo onako kako bi trebalo. U Labinu imamo tu sreću kako smo već godinama prvi grad u Hrvatskoj po broju obnovljenih zgrada financiranih putem fondova, a sve zahvaljujući trudu gradske tvrtke, ali i razumijevanju stanara. Novooformljeni odjel gradske uprave koji se bavi gospodarstvom i EU fondovima već pokazuje napredak koji smo i očekivali te broj projekata i visina odobrenih sredstava svakim danom rastu. Posebno smo ponosni i na projekt MINE TOUR čiji smo nositelji te ovih dana započinjemo s radovima na Šohtu koji će osim svoje zahtjevnosti biti i veoma atraktivni za svakog od nas, ali i zbog toga jer je to simbol naše prošlosti na koju smo veoma ponosni, a red je da ta prošlost, sada u turističke svrhe bude i naša budućnost“, rekao je Valter Glavičić za gradonačelnik.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa