Ove se istarske kuće prodaju u New York Timesu: Evo za koliko!

3
Foto: Express
Foto: Express

Gotovo istovremeno kad je otvorena izravna avionska linija između Philadelphije i Dubrovnika, ugledni visokotiražni New York Times objavio je veliki tekst o nekretninskom tržištu u Hrvatskoj. Pod naslovom 'Lov na kuće u Hrvatskoj', priča počinje s prodajom vile 'Providenza' koja se nalazi u Svetom Lovreču u Istri. Preuređena nekretnina nekoć je bila ruševna škola, izgrađena 1900. godine, a danas je u privatnom vlasništvu. Adaptacija je završila prije tri godine, a vlasnici su u vrtu izgradili i bazen, a u kući proveli podno grijanje, pa je pogodna i za boravak izvan ljetne sezone. Autorica teksta Alison Gregor nabrojila je i sve znamenitosti koje se nalaze u blizini i koje bi kupce mogle privući u Istru. Nekretnina se prodaje za 480.000 eura preko agencije Sotheby's International Realty, Hrvatska, piše Express.

Kako piše dalje u tekstu, cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za gotovo 50 posto nakon globalne ekonomske krize 2008. godine, ali se tržište potpuno oporavilo u Dubrovniku i Splitu, a kako kaže Vedrana Kelleher, direktorica i vlasnica agencije za nekretnine Dream Estates Croatia, Istra ih slijedi u stopu. Cijene su ovdje porasle u posljednje dvije godine za oko šest posto, ali su i dalje oko 20 posto ispod onih iz vremena prije recesije.

Kelleher kaže da Istra trenutačno ima veliku vrijednost u usporedbi sa susjednim zemljama i ostatkom hrvatske obale, a povećana potražnja i smanjena ponuda pa se vrhunac očekuje već do kraja 2020. Peter Ellis, vlasnik tvrtke Croatia Property Services kaže pak da se cijene jako razlikuju i imaju vrlo veliki raspon. Kelleher kaže da se tipične istarske kuće u blizini obale prodaju od oko 150 do 220 eura po četvornom metru, a cijene ovise o lokaciji i kvaliteti nekretnine. Luksuznije nekretnine blizu mora i s panoramskim pogledom imat će višu cijenu koja može biti i dvostruko veća od one u unutrašnjosti, kaže Kelleher. Elis kaže da već sad prodaje kuće i stanove po predrecesijskim cijenama. Za kuće s tri-četiri spavaće sobe može se tražiti i dobiti od 275-400 tisuća eura, ovisno o lokaciji, piše Express.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa