Demetlika u Saboru:

Županije nemaju garanciju da će imati sredstva za preuzete djelatnike

0

U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu o sustavu državne uprave sudjelovao je zastupnik IDS-a Tulio Demetlika koji je naglasio da se IDS od samog početka svog političkog djelovanja zalaže za bržu decentralizaciju, stoga pozdravlja donošenje zakona koji idu u tom pravcu.

Napomenuo je kako su problemi neefikasnosti državnog aparata, nedovoljno izražene razvojne uloge općina, gradova i županija do tromosti institucija i potištenog gospodarstva povezani te kako treba sagledati širu sliku i priznati da bi općine, gradovi i županije bile daleko uspješnije kada bi sama država bila efikasnija. Također je dodao, da s druge strane, neučinkovit državni aparat znatno koči gospodarstvo.

- Ovaj Konačni prijedlog zakona možemo smatrati kao jedan nepotpuni korak ka decentralizaciji iz to dva razloga, prvog jer se ovim Konačnim prijedlogom zakona ne prenose poslovi Ureda državne uprave, nego se samo povjeravaju županijama i drugog, sredstva za pokrivanje troškova tih poslova ne osiguravaju se izvornim prihodima županija, već transferom iz Državnog proračuna, rekao je Demetlika te dodao kako je ponovno izostala i funkcionalna i financijska decentralizacija, u svom izvornom obliku.

Smatra da je ključni preduvjet da se to ostvari postojanje političke volje te postizanje političkog konsenzusa, što je i u ovom konkretnom slučaju opet nažalost izostalo. Saborski zastupnik IDS-a smatra da je problem u tome što svaka vlada bez obzira koja opcija bila na vlasti nastoji zadržati tromu i zastarjelu praksu centraliziranog upravljanja koja nas je u posljednjih 30 godina dovela tu gdje jesmo.

-Glavni nedostatak ovog Konačnog prijedloga zakona je to što nemamo garanciju osiguranja da će županije stvarno imati osigurana financijskih sredstava za obavljanje povjerenih poslova i plaćanje preuzetih djelatnika, tu se posebno ističe problem usklađivanja visine plaća tih službenika s plaćama službenika koji trenutno rade u Županijama jer će tu u najvećem broju slučajeva trebati osigurati dodatna sredstva za plaće, istaknuo je.

Napomenuo je kako je praksa pokazala da je jako teško, ali i nemoguće donijeti detaljan propis koji će biti jednako primjenjiv i efikasan na razini cijele države, stoga IDS predlaže uvođenje prakse da se na državnoj razini donose propisi u općenitoj formi te da ti propisi postavljaju određene okvire, a da se onda pitanja koja ti propisi obrađuju detaljnije razrađuju kroz regionalne zakone. -Ovo je pomak, jedan korak prema decentralizaciji, ali još uvijek nedovoljan, zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa