traženje u ruševinama

Vježba spašavanja s vatrogasnim potražnim psima u Balama

0

Vatrogasna zajednica Istarske županije i Povjerenstvo za potražne pse Hrvatske vatrogasne zajednice organizirali su vježbu spašavanja iz ruševina s vatrogasnim potražnim psima. Na vježbi pod nazivom Istra Spark - USAR 2019.,  održanoj 14. lipnja na prostoru utvrde Sveti Benedikt, općina Bale, sudjelovao je 20-ak registriranih vatrogasnih potražnih pasa s vodičima. Iz Istarske županije učestvovala su tri potražna psa iz DVD-a Višnjan, JVP Rovinj i JVP Pula.

Prema scenariju vježbe zadaća potražnih pasa je bila da pronađu unesrećene osobe na katu objekta i da ih potom vatrogasci spuštaju i predaju ekipi Hitne medicinske pomoći. Mjesto događanja osiguravala je Policija.

Uspješnu vježbu ISTRA SPARK - USAR 2019. pratili su Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković,  županijski  vatrogasni  zapovjednici i zapovjednici istarskog vatrogastva te predstavnici Policije, Hitne medicinske pomoći, HGSS, Crvenog križa, Službe civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije  i mnogobrojni gosti. Organizatore i sudionike vježbe pohvalio je Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

-Današnja vježba je nova nadogradnja u sustavu vatrogastva, zapravo priprema za intervencije u slučaju neke nezgode ili potresa, gdje možemo uključiti i potražne pse. Vježba je pokazala uz stručnost i ljubav vodiča psa u osposobljavanju potražnih pasa za zajedničko djelovanje čovjeka i psa. S ovom aktivnošću  treba nastaviti dalje, nastaviti  s licenciranjem, a  Hrvatska vatrogasna zajednica će to i dalje pratiti i podržavati. Na vježbi su predstavljeni psi iz cijele Republike Hrvatske tako da neće doći do preklapanja, ali će doći, kada se ukaže potreba  do angažiranja i pomaganja u različitim dijelovima naše zemlje. Bilo bi dobro da ovakvih susreta i vježbi bude bar dva puta godišnje, poručio je Glavni zapovjednik  Tucaković dodavši da hrvatski vatrogasci rade svakodnevno 365 dana na različitim intervencijama.

 U ime domaćina vježbe Vatrogasne zajednice Istarske županije sudionicima se zahvalio županijski vatrogasni zapovjednik i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevac koji je podvukao da se ovaj novi vid djelatnosti istarskih vatrogasaca mogao pokrenuti zahvaljujući  kolegama i njihovom entuzijazmu i  ljubavi prema psu.

-Na nama je bila obveza da stvorimo tehničke i ostale uvjete za ovaj novi vid aktivnosti u istarskom vatrogastvu, a to  nešto košta. No, to je itekako bilo potrebno da i na ovom području vatrogasci budu spremni za intervencije, da unesrećenu osobu što prije pronađu, a pas je na tom planu neprikosnoven, nezamjenjiv. Potražni su nam psi bili veoma korisni i na desetak godišnjih intervencija traganja za nestalim osobama, istaknuo je Kozlevac. (Tekst i foto: Asim Čabaravdić)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA