GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Kako je Darko završio u kadi dok su pjevali Stavros i Grdović

0

Proteklog je vikenda u pulskom naselju Veli vrh, održan sedmi malonogometni turnir veterana i klubova iz regije, a kao i uvijek dosada dobri duh, spiritus movens i službeni spiker manifestacije bio je Darko Janeš, zagrebački glumac, radijski voditelj i medijski multipraktik. To je momak koji je svim srcem, i dušom zaljubljen u Istru i Pulu i svaki svoj slobodni trenutak koristi za dolazak i odmor u Krasnoj zemlji.

Show u kuhinji Histrije

Ne znam da li znate ali je od samih početaka bio uključen kao sudionik, nogometaš revijalne utakmice Estradne zvijezde vs. Novinari, te kao voditelj raznih koncerata u sklopu tradicionalnog Memorijala Sergio Blažić Đoser, koji se od 1987 do 2003. Godine održavao u Puli. A u sklopu te velike i dan-danas najveće i najbolje glazbeno – humanitarne manifestacije u Hrvatskoj, Darko Janeš je imao svoj mini – show, kojeg je priređivao za sve sudionike Memorijala.

On se održavao u kuhinji hotela Histria, gdje su izvođači i novinari bili smješteni. Tako je jedne godine uz pratnju tamburaša sastava Gazde, Baruni, Trenk i još nekih upriličio neviđen koncert za personal kuhinje, a sve su snimile tada kamere Hrvatske televizije i foto-reporteri brojnih novina i portala.

Razdragani kuhari, kuharice i konobari počastili su sve tamburaše malvazijom i tortom, a dobro raspoloženog Darka ubacili su u veliku kadu u kojoj se znalo prati na stotine tanjura. I to je zaista bila scena za pamćenje, jer su u isto doba u kongresnoj Sali goste zabavljali Jasmin Stavros, Mladen Grdović, grupa Latino i Novi fosili. Iako dobro istuširan Darko Janeš je priredbu, odnosno Večer prijateljstva odvodio na pozornici do ranih jutarnjih sati i do pred tradicionalni doručak za sve ogladnjele i umorne sudionike Memorijala Đoser.

Osim toga iz Istre putem Radio Pule i Hrvatskog radija vodio je brojne radijske turističko zabavne emisije, a snimio je i brojne reportaže za Hrvatsku televiziju. Uz sve to vodio je brojne i različite kulturne i sportske priredbe. Uvijek vesel i raspoložen za dobru priču i druženje.

Popričali smo o njegovim, novim planovima. "U Pulu dolazim u srpnju jer ću na Filmskom Festivalu imati premijeru svog novog filma, kojeg sam nedavno snimio", kaže Darko. "No, možda dođem i na neki koncert u Arenu. U Istri nažalost ne ljetujem, jer smo svojedobno kupili apartman u Crikvenici, pa tamo s obitelji provodim godišnji odmor", priča nam Janeš.

Preseljenje iz Zagreba u Istru

Pitamo ga za moguće preseljenje iz Zagreba u Istru. "O tome moja obitelj i ja često razmišljamo. Možda jednog dana kad krenem u prave umirovljeničke dane. Zasada dok još imam posla preko glave kao glumac i radijski voditelj, te moderator različitih priredbi i konferansije brojnih manifestacija, u Krasnu zemlju Istru dolazim povremeno. Ili poslom ili da posjetim prijatelje."

I na kraju za one koji ga možda slabije znaju, navedimo i ovo: Darko Janeš hrvatski je glumac rođen u Zagrebu 19.7.1957. godine, a glumačkim je angažmanom obilježio osamdesete godine prošloga stoljeća. Poznat je po ulozi u humorističnoj seriji Nove TV “Zauvijek susjedi” u kojoj glumi Juru Ferdića koji je oženjen glasnom i dominantnom Lili Ferdić, a susjed mu je najbolji prijatelj Ferdo. Serija zapravo prikazuje dinamičan život susjeda koji upadaju u nevolje i kako se iz njih izvlače.

Bio sam prisutan kad su ga nogometaši veterani beogradskog Partizana i Borca iz Banja Luke zamolili da se uslikaju jer je on veliki junak kod njihovih supruga i omiljeni glumac iz TV sapunica. Zbog brojnih uspješnih glumačkih postignuća, Janeš je često u žiriju za dodjelu nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Također, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. (Damir Strugar)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa