Sponza: Napustiti rigidni centralistički model upravljanja državom

0
Giovanni Sponza u Saboru
Giovanni Sponza u Saboru

Saborski zastupnik IDS-a, Giovanni Sponza u iznošenju stajališta Klubova zastupnika 13. lipnja osvrnuo se na činjenicu da se zakoni  mijenjaju i primjenjuju refleksno, prema potrebi, bez sagledavanja posljedica te je u kontekstu te teme posebno govorio o  problemu sudskih sporova koje Republika Hrvatska vodi s gradovima i općinama.

- U tim parničnim postupcima država traži bezuvjetno priznavanje prava vlasništva nad zemljištem, bilo da je riječ o građevinskom ili šumskom, pri čemu se zanemaruje vrlo važna činjenica, a to je da su gradovi i općine uknjiženi kao vlasnici tih zemljišta, istaknuo je Sponza. Dodao je i kako država u tim parničnim postupcima preko svojih institucija dovodi općine i gradove u podređeni položaj.

Sponza je kao primjer zemljišta naveo šume, istaknuvši kako na prvi pogled izgleda da se radi o općem interesu Republike Hrvatske, a zapravo tome nije tako jer tih šuma već desetljećima nema, nego su na tom zemljištu sagrađeni trgovi, sportski tereni, dječja igrališta, groblja, druga društvena i komunalna infrastruktura.

- Još nevjerojatnije je to što država u tim istim parničnim postupcima potražuje novčani povrat svih sredstava od kupoprodaje tih zemljišta, napomenuo je Sponza te dodao kako iznosi koje su općine i gradovi naplatili, a što je još i važnije i investirali u društvenu i komunalnu infrastrukturu za poboljšanje života svojih građana nisu uopće zanemarivi, nego naprotiv, čak i premašuju njihove godišnje proračune.

Naveo je kako ova tema u Saboru zaslužuje posebnu raspravu te s obzirom na to da u ovom sazivu ima nemali broj što bivših što sadašnjih gradonačelnika i načelnika, zatražio je podršku od kolegica i kolega zastupnika, a sve kako bi se pronašlo kvalitetno zakonsko rješenje za navedene probleme. - Nadam se da je konačno došlo vrijeme da osvijestimo činjenicu kako se kuća gradi od temelja, a ne od krova i da trebamo napustiti rigidni centralistički model upravljanja državom, zaključio je Sponza svoje izlaganje.                                                              

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa