GLUMICA O VAGINALNOJ MANIPULACIJI

Uskraćivala mu je seks dok nije dobila ono što želi

0
Glumica Mada Peršić
Glumica Mada Peršić

U subotu je premijera 'Lizistrate' u Puli. 'Lizistrata' je komedija koju je napisao Aristofan 411. prije Krista. Lizistrata je junakinja koja organizira štrajk deprivacijom seksa. Uvjerena je da će muškarci, u deficitu seksa, biti toliko izluđeni da će biti podložni manipulaciji. Manipulacija bi bila plemenita i sastojala bi se u tome da se muškarce odgovori od daljnjeg ratovanja. Floskularno će zvučati, ali što mogu - tema je aktualnija nego ikada. Prikazuju se vješto i tragikomično pohlepa političara i njihova želja za moći i hedonizmom, nefunkcioniranje demokracije, bogaćenje profitera kroz ratovanje, piše glumica Mada Peršić u kolumni za 100posto. U nastavku prenosimo dio teksta.

Prikazano je i vječno nerazumijevanje među spolovima i svojevrsni feministički pokret. Žene, naime, u ovoj tragikomediji nisu imale pravo glasa sve dok muževi nisu bili toliko izluđeni ne*ebicom pa su iz vlastite fiziološke potrebe ženama na koncu morali dati pravo glasa. Mislim da bi Žuži Jelinek bila jako zadovoljna ovim tipom feminizma, koji se zasniva na seksualnoj i emotivnoj trgovini. Muškarci su s Marsa, a žene su s Venere, međusobno se ne razumiju dok žene davanjem ili uskraćivanjem seksa, ovisno o situaciji, ne uspostave fatičku funkciju: kao svojevrsni 'Halo, čujemo li se?' u telefonskom razgovoru.

Zanimljivo je koliko se malo toga promijenilo u posljednjih dvije i pol tisuće godina. Žene u ovoj komediji čak razgovaraju i o intimnim frizuricama i mnogo govore o muškom spolnom udu, kojeg iz milja zovu mnogim imenima, a najčešće Tvrtko. Zanimljivo je i feministički da je ženama u Lizistrati bez seksa barem jednako teško kao i muškarcima. Lizistrata tek dugotrajnim i repetitivnim nagovaranjem, pa čak i lažima u kojima govori da joj se sam veliki Zeus obratio, uspijeva žene nagovoriti na uskraćivanje seksa. Žene u komadu jako vole seks, što mi je baš drago za pročitati, jer to vjerojatno znači da su njihovi seksualni partneri (ili partnerice) vodili brigu o ženinom zadovoljstvu. Podsjećam, radnja se događa prije otprilike 2500 godina. Stari Grci seksualno su otvoreni. Gay odnosi se, hvala Zeusu, smatraju potpuno normalnima. I sam Veliki Zeus imao je i muškog ljubavnika Ganimeda, piše Mada Peršić za 100posto. (Foto: Instagram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa