prodao psa pa se razočarao

'Srce mi se slomilo, tolika količina nemara mi je nepojmljiva'

0

"U mjestu Jovići pored Zadra mladi par prije pet mjeseci kupio je zdravu ženku američke akite staru dvije godine s ciljem proširenja legla i uzgoja pasa pasmine američka akita u uzgajivačnici Mountain Keeper. Bivši vlasnik odlučio je prodati psa zbog svoje trenutne životne situacije te je tražio prikladnog budućeg vlasnika. Psa je prodao mladom paru iz mjesta Jovići koji imaju pse iz istoga legla misleći, kako psa predaje u dobre ruke i ljudima koji su istinski zaljubljenici u životinje.", napisao je u emailu našem portalu Ivan Mioč. Njegovo pismo prenosimo u nastavku.

"Nakon prodaje psa bivši vlasnik interesirao se za životinju te u nekoliko navratka kontaktirao mladi par kako bi provjerio da li je s psom sve u redu. Na samome početku pas je imao problema s prilagodbom na život u boksu, ali ga bivši vlasnik nije htio vratiti natrag kako životinju ne bi izlagao dodatnom stresu. Početkom lipnja bivši vlasnik psa ponovno je kontaktirao mladi par od kojih je dobio informaciju kako pas izgleda mršavo, bolesno, da ima krvarenje, da odbija hranu zadnjih 15 dana uz informaciju kako je pas bio na veterinarskoj obradi i da čekaju nalaze.

Upravo to probudilo je sumnju u istinitost tvrdnji mladoga para stoga je bivši vlasnik odlučio otići po psa, na što je mladi par pristao. Prilikom primopredaje psa bivši vlasnik ustanovio je da je pas u potpunosti zanemaren i u katastrofalnom stanju zbog čega ga je hitno transportirao iz Zadra u Pulu gdje živi. Kako bi lakše ustanovio dijagnozu, veterinar iz Pule kontaktirao je veterinarsku ambulantu u Zadru gdje je dobio informaciju kako pas u zadnje vrijeme nije primljen u veterinarsku stanicu te da zadnjih mjesec dana nisu rađene nikakve obrade na životinji.

„Zadnjih tjedan dana, budući da sam sa tim psom bio jako povezan, osjećao sam da nešto  nije u redu te sam odlučio kontaktirati vlasnike kojima sam prodao psa. Srce mi se slomilo kada sam vidio u kakvom je pas stanju. Tolika količina nemara naprosto mi je nepojmljiva i nije mi jasno kako netko može gledati životinju da toliko kopni i pati, a ne poduzeti apsolutno ništa? Pitam se imaju li ti ljudi razum i savjest? Psu je trebala hitna intervencija veterinara i pomoć, a oni nisu poduzeli apsolutno ništa već su čekali da pas ugine. Gledati životinju kako se muči, krvari i trpi bol je neoprostivo, a usput i protivno osnovnim odredbama o zaštiti životinja. Odlučio sam s ovom pričom javno istupiti kako se ovakvo ponašanje prema bilo kojoj životinji koja trpi bolove više nikada ne ponovi i da se prema uzgajivačnici Mountain Keeper poduzmu potrebne sankcije. Kupiti životinju samo radi profita, a kad oboli ostaviti je da ugine je van svake pameti. Pas je u ozbiljnoj životnoj opasnosti. Nadam se kako će iz svega ovoga izaći kao pobjednik, a ja ću poduzeti sve što je u mojoj moći da se čim prije oporavi“, izjavio je bivši vlasnik psa I.N.

Na obradi u Puli ustanovljeno je kako pas ima akutnu upalu crijeva i želuca te unutarnje krvarenje i da su problemi počeli prije više od 20 dana. U tom periodu pas je trpio nesnosne bolove, a trenutno se bori za život te prima infuziju dva puta dnevno po četiri sata. Okrutnim zanemarivanjem psa mladi par prekršio je Zakon o zaštiti životinja kojim je zabranjeno zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje i smještaj.

Zabranjeno je i uzgajati životinja na način da trpe bol, patnju i strah. I jutarnja i popodnevna smjena veterinarske ambulante u Puli zgrožena je stanjem u kojem se pas nalazi. Obradom je utvrđeno kako je pas izgubio preko 15 kilograma, ima napukle očnjake, natečen lijevi kapak, upalu očiju te ozbiljnu upalu trbušne šupljine.", napisao je Mioč u pismu našem portalu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa