Bassanese i Kujundžić: Žitelje Bujštine hitna će voziti u Izolu

0
Vili Bassanese
Vili Bassanese

Na inicijativu umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea i poziv ministra zdravstva Milana Kujundžića 4. lipnja održan je sastanak u Ministarstvu zdravstva u svezi problematike projekta INTERREG Slovenija-Hrvatska „EMERGENCY EuroRegion“, kojim se osigurava da se žitelji Bujštine u hitnim slučajevima, umjesto u udaljenije Pulu i Rijeku, prevoze u bolnicu u Izoli.

Uz delegaciju Grada Umaga i ministra Kujundžića sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra Vili Beroš, državni tajnik Željko Plazonić, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić te zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar.

Bassanese je ministra upoznao s teškoćama stanovnika sjeverozapadne Istre koji su od prvih bolnica udaljeni više od 100 km te naglasio značaj projekta koji život znači za pacijente na ovim područjima, naročito u slučaju hitnoće. 

U otvorenom razgovoru između predstavnika ministarstva, HZZO-a, Grada Umaga i Istarske županije utvrđeno je da je došlo do propusta nadležnih službi Istarske županije. Naime, stav je HZZO-a da je županijski upravni odjel imao obvezu obavijestiti središnjicu HZZO-a o provedbi projekta, što nije učinjeno, stoga se pristupilo potpisivanju bez suglasnosti HZZO-a, pritom dovodeći u opasnost cjelokupnu realizaciju projekta. Razumijevanjem i voljom ministra zdravstva na sastanku je naloženo da se navedeni problem riješi na relaciji Istarska Županija - HZZO.

Tijekom sastanka predstavnici Grada Umaga su zatražili od ministarstva jačanje specijalističke zaštite u Umagu, za što postoji spremnost ravnateljice Opće bolnice Pula Irene Hrstić, te ustrojavanje dežurstva liječnika obiteljske medicine za građane sjeverozapadne Istre u Umagu. Naime, liječnici iz Umaga vikendom i praznicima dežuraju u Poreču, dok su građani Umaga i Bujštine prepušteni uslugama Hitne medicinske službe, koja ne stigne adekvatno skrbiti i o svim ne-hitnim slučajevima.

Ministar se zahvalio na inicijativi te napomenuo da je i sam u više navrata pozvao Županiju, kao osnivača zdravstvenih ustanova, da na takav način uredi sustav zdravstvene skrbi na našem području. Nažalost od strane Županije nije bilo sluha niti konkretnih aktivnosti u tom smjeru.

Ovime je namjera gradonačelnika Bassanesea urodila plodom pa se obavještavaju žitelji Umaga, kao i ostalog dijela sjeverozapadne Istre, da se od projekta podizanja zdravstvenog standarda i prijema hitnih i životno ugroženih pacijenata u najbližu bolnicu, odnosno opću bolnicu Izola, uz djelomičnu doradu protokola, ni u kom slučaju ne odustaje.

„Javno se zahvaljujemo ravnateljici Opće bolnice Pula Ireni Hrstić, zamjenici ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordani Antić te državnom tajniku Željku Plazoniću na doprinosu u realizaciji cijelog projekta, dok se ministru Kujundžiću te ravnatelju HZZO-a Vukeliću zahvaljujemo na hitnoj reakciji u okviru prepoznavanja i razumijevanja problematike te pronalaska konkretnih rješenja, na sreću i zadovoljstvo svih nas stanovnika Umaga i sjeverozapadne Istre“, poručili su iz Grada Umaga.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA