Amsterdamska koalicija nije uspjela, a to smo i predvidjeli

2

Je li Amsterdamska koalicija polučila uspjeh na nedavnim izborima za EU parlament? Iz perspektive IDS-a, uspjeh je nedvojben – stranka će i dalje imati svog predstavnika u Briselu i lista je pomela sve konkurente u istarskim gradovima i općinama.

No, pokazalo se upravo ono što smo predvidjeli – da su IDS-ovi birači bili najveće pogonsko gorivo Amsterdamske koalicije, dok su se ostali partneri u koaliciji, najblaže rečeno, izblamirali.

Da ne ispadne da smo sada 'generali poslije bitke', u nastavku ćemo citirati dio komentara objavljenog na našem portalu u veljači ove godine:                 

„Amsterdamska koalicija, predvođena IDS-om i GLAS-om, odabrala je strategiju okrupnjavanja široke fronte liberalnih i centrističkih stranaka, od kojih objektivno jedino IDS ima ozbiljnu stranačku bazu, pa će sav teret uspjeha ili neuspjeha ove koalicije zapravo biti na leđima IDS-ovih birača.

Razgranatu stranačku bazu ima i HSS Kreše Beljaka, ali upitno je hoće li pretežito konzervativno biračko tijelo ove stranke slijediti svog lijevo-liberalnog šefa. Beljak bi po svojim političkim stajalištima više pristajao uz GLAS, koji pak nema nikakvu stranačku strukturu ni članstvo. Više članova ima IDS u jednom mjesnom odboru nego GLAS u čitavoj zemlji.

Ostali članovi Amsterdamske koalicije tamo su samo da bi je bildali pred očima javnosti i političkim konkurentima, ali povijest je pokazala da široke koalicije rijetko kada imaju sinergijski učinak. Najbolji primjer su posljednji parlamentarni izbori na kojima je HDZ bolje prošao samostalno nego godinu dana ranije u koaliciji s nekoliko malih strančica i pokreta. Dakle, uspjeh Amsterdamske koalicije najviše će ovisiti o tome hoće li IDS uspjeti mobilizirati svoje birače da izađu na izbore“, napisali smo tri i pol mjeseca prije izbora i uglavnom sve točno predvidjeli. 

Mjesec dana prije izbora ponovo smo problematizirali sinergijski učinak tako velike i raznolike koalicije pa je Eleonora Vlačić između ostalog napisala: "Nije mi samo jasno zašto je IDS-u i Glasu, liderima te koalicije, trebao savez s marginalnim strankama poput Demokrata bivšeg ministra Miranda Mrsića ili Hrvatskih laburista za koje ni njihovi nekadašnji članovi više ne glasuju. Jedino ako im je cilj bio amortizirati glasove koji bi išli samo Anki Mrak Tartitaš, pa su za glasače izvan Istre na listu dodani i drugi kapitalci. Po meni im nije trebao ni HSS, čiji će birači ionako više glasati za druge, konzervativne liste, nego za onu na kojoj je njihov lider Krešo Beljak, koji bi po svom svjetonazoru više pristao uz Glas i HNS nego HSS". I u tom komentaru smo dobro detektirali problem Amsterdamske koalicije što se najbolje vidi po velikom broju glasova koje je dobila Marijana Petir za koju je očito glasala većina HSS-ovih birača. (Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA