GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Walter u Bruxelless, Nino nazad u Istru

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Eto preživjeli smo i te izbore za EU parlament i naš lijepi poluotok i dalje ima svog zastupnika u Bruxellessu. Naime, naš dični župan i dobri čovik Valter Flego postao je novi zastupnik u EU parlamentu. Doma se vraća Nino Jakovčić, Vječni vođa IDS-a. Pa se mnogi pitaju što će biti s njime. Hoće li u zasluženu političku mirovinu ili možda opet na mjesto istarskog župana ili će se kandidirati za Sabor RH. U svakom slučaju povratak Jakovčića otvara brojna pitanja, koja se neizravno tiču i političke sudbine Borisa Miletića kao predsjednika IDS-a i gradonačelnika Pule.

Politička sudbina Borisa Miletića

Velik dio političkih komentatora u pulskim kafićima predviđa da će Boris Miletić uskoro zasjesti u fotelju istarskog župana, a da će Pula dobiti novog gradonačelnika. Kao glavni kandidati vladajućih spominju se odani i nemušti ali izuzetno ambiciozni dogradonačelnik Robert Cvek , te samozatajna dogradonačelnica Elena Puh Belci. Vladajući još oko toga nemaju izražen definitivan stav, poučeni nekadašnjim eksperimentiranjem, kada su naivno i nepromišljeno svojedobno izgubili vlast u Puli.

A vladanje Pulom izuzetno je bitno, jer ona ima veći proračun od Županije Istarske i kapitalni je grad Istre. Dakako uteg vladajućima je propast Uljanika, ali glasačko tijelo ima kratko pamćenje, pa će do lokalnih izbora to odavno biti zaboravljeno.

Novi gradonačelnik ili gradonačelnica Pule

U svakom slučaju budući će gradonačelnik ili gradonačelnica Pule morati repozicionirati Pulu i od provincijske varoši, ponovno joj vratiti štih urbanog središta, ne samo Istre već i daleko šire. Po čemu je Pula bila prepoznatljiva i u bivšoj državi. Kao grad kulture, filma i rock-glazbe, grad sporta i europskog identiteta. 

Boris Miletić će ostati upamćen kao najdugovječniji gradonačelnik. I premda je imao i sjajnih poteza, u povijesti će ostati obilježen kontroverznom ekipom i ljudima oko sebe. Nije nikada bio bahat, prema medijima vrlo pristojan i koncizan, ali bez vizije Pule, koja je pod njegovim mandatom izgubila svoju dušu, mentalitet i identitet.

Sve u svemu, ipak je bio pozitivac, ali za duže pamćenje ili status vizionara, to nije bilo dovoljno.

Što će raditi Jakovčić?

Zanimljivo je to, kako su žitelji Istre zaintrigrani sudbinom svog dobrega čovika Nina. Neki misle da će otići u zasluženu političku mirovinu. Drugi ga opet vide na mjestu župana i predsjednika IDS-a, dok treći smatraju da će otići na mjesto zastupnika u Hrvatski sabor. U svakom slučaju Vječni vođa, neće ostati na cesti, financijski je zbrinut. Pitanje je samo njegovog ega i njegove osobne odluke, želi li u mirovinu ili i dalje želi imati bilo kakav oblik političke moći i odlučivanja. Ako se odluči penzionirati, Ivanu Jakovčiću pripada saborska mirovina, uvećana za petogošnji radni mandat u Bruxellessu. A to bi moglo doseći i desetak tisuća kuna. Nije previše, ali čovjeka veseli...

Međutim, kako da se umirovi političar bez čije se suglasnosti u proteklih 20-ak godina u Istri u pitanjima društva i politike, nije moglo proći. Hoće li mu nedostajati ta moć i politički autoritet. I da se procesi u Istri odvijaju bez njegovog sudjelovanja ili barem nuđenja mišljenja i rješenja.

No, mladim je lavovima IDS-a briselski kralj političke džungle već dojadio, pa zdušno navijaju za njegovo političko umirovljenje i detronizaciju. Što o svemu tome misli Veliki vođa i najveći istarski političar u hrvatskoj samostalnosti, pokazat će vrlo brzo njegovi idući koraci... (Damir Strugar)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa