Lastik studiu iz Žminja međunarodna nagrada za dizajn

0
Tina Erman Popović (foto: Facebook)
Tina Erman Popović (foto: Facebook)

Na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za dizajn, A`Design Awars, u talijanskom Comu Lastik studiu iz Žminja dodijeljena je brončana nagrada za dizajn ambalaže extra djevičanskih maslinovih ulja Brist Olive iz Vodnjana. A' Design Award and Competition jedno je od najvećih međunarodnih godišnjih natjecanja dizajnera i arhitekata. Održava se već 10 godina, a prijave su pažljivo ocijenjene od strane međunarodnog žirija sastavljenog od uvaženih stručnjaka u području suvremenog dizajna i arhitekture. Nagrada za dizajn ambalaže ima za cilj istaknuti najbolje koncepte dizajna pakiranja iz cijelog svijeta. Krajnji cilj A' Design natjecanja je stvaranje globalne svijesti o dobrom dizajnu.

Prilikom osvajanja nagrade dizajnerica Tina Erman Popović, autorica nagrađenog dizajna je istaknula: “Cilj redizajna ambalaže za Brist extra djevičanska maslinova ulja bio je iskomunicirati vrijednosti i priču brenda, te oblikovati etikete koje će biti atraktivne, prepoznatljive i drugačije od konkurencije. To je postignuto pažljivim odabirom papira, boja i specijalnih efekata. Diferencijacijom uzoraka listova masline na pojedinoj etiketi postignuto je pak da svako ulje priča vlastitu - jedinstvenu priču.

Vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja Brist rezultat su maslinarskog iskustva, te umjetnosti „slaganja“, kombiniranja ulja u blendove, uz najsuvremenije tehnologije proizvodnje. Taj se specifičan spoj odražava i u vizualnom identitetu; etikete se sastoje od dva glavna grafička elementa - maslinovog ploda i listova maslina koji čine uzorak / mrežu. Uzorak točaka (maslina) je na svim etiketama fiksan i uvijek na istoj poziciji, komunicirajući tako sofisticiranost, dosljednost i kontrolirane uvjete prizvodnje ulja, dok su listovi modularni i na svakoj etiketi tvore različiti uzorak, simbolizirajući umjetnost stvaranja ulja i pripovijedajući o jedinstvenim karakteristikama svakog pojedinog ulja, o masliniku i ljudima koji to ulje stvaraju.”

Brist Olive je obiteljski brend višestruko nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, proizvedenih od tradicionalnih autohtonih istarskih sorti maslina. Maslinovo ulje njihova je strast, a misija obitelji je prenošenje znanja i iskustva o proizvodu na pristupačan, razumljiv i topao način.

Maslinici obitelji Puhar nalaze se u okolici Vodnjana, gdje jedinstvena mikroklima istarskog podneblja, zajedno s predanošću čitave obitelji stvaraju preduvijet za maslinova ulja vrhunske kvalitete. Brist trenutno proizvodi pet različitih ekstra djevičanskih maslinovih ulja: Delicato, Sta Margherita, Intenso, Oleum i Exclusive Selection. Eto kako je Erman Popović proizvod interpretirala dizajnom:

“Delicato odlikuje horizontalni list, koji nam govori o umjerenosti i blagosti, a inspiriran je morem i magičnim zalascima iznad brijunskog otočja, vidljivih iz maslinika. Ovo je ulje koje se idealno sljubljuje s jelima od ribe i morskih plodova.

Sta Margherita je inspirirana crkvicom Sv. Margarete iz 13. stoljeća koja se nalazi usred maslinika i po kojoj je maslinik dobio ime, te uljem sorte Vodnjanska buža kojeg odlikuje uravnoteženost i svježina blagih i intenzivnih nota. Etiketu tako odlikuje križni uzorak, spoj horizontalnih i vertiklanih listova.

Intenso je ulje intenzivnog okusa, inspirirano je Vodnjanom i njegovom povješću. Vertikalni list simbolizira vodnjanski zvonik (najveći u Istri), te snagu i ponos istarskog čovjeka. Oleum je ulje miješanih sorti, njegovi okusi i arome odabir su same prirode, i jedistveni su za svaku berbu. Etiketu odlikuju listovi različitih orijentacija.

Exclusive Selection je ulje stvoreno od ručno probranih plodova stoljetnih maslina. Njegova ekskluzivnost izražena je kroz crnu boju podloge te uzorak listova izveden u potpunosti u tehnici zlatotiska.” nadalje objašnjava dizajnerica.

Tina Erman Popović osnivačica je Lastik studia. Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, a grafičkim dizajnom se profesionalno bavi preko 10 godina. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva. Od 2016. djeluje samostalno na području dizajna vizualnih komunikacija. Područja kojima se pretežito bavi su vizulani identiteti, brending, dizajn ambalaže, promotivni materijali i publikacije. Iskustvo je stekla kroz rad u studijima za vizualne komunikacije na području Istre, te kroz suradnju s različitim timovima na projektima grafičkog oblikovanja, brendiranja i oglašavanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa