Medižijama kontra štrigarije obilježen Dan raznolikosti

0

23.5. navečer u prostoru medulinskog multimedijalnog centra održana je projekcija dokumentarnog filma „Medižije kontra štrigarije“. Događajem su udruge Mutila, Sakramenski i Format u suradnji s udrugom Spod Učke obilježile ovogodišnji Svjetski dan kulturne raznolikosti.  Nematerijalna kulturna baština predstavljena u ovom filmu veliko je bogatstvo i primjer kulturne raznolikosti našega poluotoka. Dio identiteta i posebnosti ljudi ovoga podneblja, čije je očuvanje i poštivanje upravo realizacijom ovakvoga filmskog projekta udruga Spod Učke osigurala.

Okupljenim se mještanima te ostalim posjetiteljima u 3mc-u u Medulinu predstavio kreativan dvojac iz gostujuće udruge, Viviana Brkarić i Valter Stojšić, koji su autori, redatelji i producenti ovog zaista iznimnog dokumentarno-igranog filma. Razgovor s njima vodio je povjesničar i istraživač kulturne baštine područja općine Medulin, Andrej Bader, dotaknuvši se s gostima sličnosti i razlika lokalnih običaja i priča, značaju istih za formiranje osjećaja pripadnosti i identiteta svakoga pojedinca, kao i zajednice u cjelini.

U filmu "Medižije kontra štrigarije" sinoć su mali i veliki zaljubljenicima u pripovijetke, mitove i legende zaista uživali. Stvarno i nadnaravno isprepliću se u pričama koje su stoljećima poticale maštu, uzburkavale krv, ispunjavale večeri generacija i generacija onih koji su Istru obitavali prije nas. U 82 minute koliko traje film, pripovjedači, izvorni govornici na raznim su istarskim dijalektima prepričali zgode, anegdote iz života svojih djedova i pradjedova, kao i svoja osobna iskustva i susret s morama, krsnicima, duhovima, štrigama i drugim nadnaravnim bićima. Sve su njihove priče, zahvaljujući propitivanju i ljubavi autora prema intrigantnim temama naše prošlosti, svim prisutnim Medulincima i posjetiteljima na jučerašnjoj projekciji odškrinule vrata u već pomalo zaboravljen svijet koji vrijedi upoznati, a koji je dokumentarac „Medižije kontra štrigarije“ zabilježio i time sačuvao.

Obilježavanje Svjetskog dana kulturne raznolikosti bila je sedma aktivnost projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, kojeg udruge Mutila, Sakramenski i Format provode u suradnji i uz financijsku podršku Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina, je kao i ostali događaji i aktivnosti projekta, za sve posjetitelje sudjelovanje bilo besplatno.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa