Manjinci podržali Flega: 'U Istri je sjajno biti Srbin'

2
Valter Flego, Boris Miletić i Milan Rašula
Valter Flego, Boris Miletić i Milan Rašula

Srpska nacionalna manjina Istarske županije na čelu s predsjednikom Vijeća Milanom Rašulom te predsjednikom Koordinacije Srba Radomirom Jankovićem na izborima za Europski parlament 26. svibnja podržat će Amsterdamsku koaliciju i listu br. 12 – HSS, GLAS, IDS, HSU, PGS, Demokrati i Laburisti te nositelja liste Valtera Flega, poručili su na konferenciji za medije predstavnici srpske nacionalne manjine Istarske županije.

- Iskren odnos koji u Istri imamo sa svim manjinama sada nadograđujemo. Podižemo naš odnos na europsku razinu, jer u srcu Europske unije u Bruxellesu, Valter Flego će se boriti za multikulturalnost, suživot, toleranciju, ravnopravnost i očuvanje nacionalnih, etničkih, kulturnih, jezičnih i vjerskih identiteta, istaknuo je Miletić zahvalivši srpskoj manjini u Istri na značajnoj podršci.

Predsjednik Vijeća Milan Rašula kazao je da su sretni što žive u Istri te zahvalio na svim dosadašnjim dostignućima Srba u Istri: festivali srpske kulture, Svetosavska akademija, srpski kulturni centar, obilježavanje srpskih pravoslavnih blagdana, škola srpskog jezika te pravoslavni vjeronauk. Rašula je pozvao sve pripadnike srpske nacionalne manjine da u nedjelju izađu na izbore i glasaju za Flegu, „jer time ćemo dobiti kontinuitet, dostojanstvo te mogućnost da dodatno podignemo naše aktivnosti. Na kraju, Rašula je parafrazirao izborni slogan poznat u ovoj predizbornoj kampanji kazavši:

- U Istri je sjajno biti Srbin, u Istri je dostojanstveno biti Srbin. Imati oko sebe ljude s kojima živimo, radimo i surađujemo. To je suživot, to je život jednih s drugima!

Predsjednik Koordinacije Srba Radomir Janković poručio je da je „najbolje živjeti i želim živjeti tamo gdje je meni najbolje. Mi koji smo ostali u Istri želimo u Istri živjeti, s ljudima koji žive u Istri, bez obzira na nacionalnost. Imamo sreću da smo prihvaćeni od vladajuće stranke  i u županiji i u gradovima te da imamo uspješnu suradnju“. - Nitko drugi, iz drugih županija i s drugih lista, neće vam dati dobre mogućnosti i uvjete za život, kao čovjek koji živi ovdje i već je dokazao da dobro radi s nama. Prema tome, želite li da vam bude bolje, glasajte za listu broj 12 i Valtera Flega, zaključio je Janković.

Nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego zahvalio je srpskoj manjini u Istri što je Amsterdamska koalicija njihov izbor za Europski parlament, kazavši da je njegov glas u Bruxellesu „jamac očuvanja i poštivanja prava svih manjina u Hrvatskoj te jamac uvažavanja različitosti.“

- IDS i Amsterdamska koalicija jasno i glasno kažu NE diskursu koji propagira ustaštvo, nasilje i mržnju, koji je prihvaćen u javnom prostoru kao normalno i uobičajeno. Nama je to apsolutno neshvatljivo i neprihvatljivo. Ignoriranje ovog problema s jedne strane udaljava nas iz dana u dan od razvijene Europe, a s druge vodi do eskalacije nasilja prema našim manjinama. Mi to ne dopuštamo i nećemo šutjeti, naglasio je Flego dodavši:

- Jako dobro znamo kakvu Hrvatsku želimo, i za nju ćemo se znati izboriti. Amsterdamska koalicija želi Hrvatsku bez najmanjeg oblika mržnje, diskriminacije, netrpeljivosti i ksenofobičnih ispada. Flego je zaključio da je „multikulturalnost modus vivendi i način života u Istri, a Amsterdamska koalicija želi ga preslikati na apsolutno svaki kraj, svaku općinu i grad u cijeloj Hrvatskoj“ te pozvao sve pripadnike nacionalnih manjina u Istri i Hrvatskoj, sve građane, sve umirovljenike i mlade da u nedjelju, 26. svibnja, izađu na izbore i sami odlučuju o svojoj budućnosti.

- Suradnjom i zajedništvom borimo se protiv mržnje i netrpeljivosti, jer samo ćemo tako sutra od Hrvatske napraviti normalnu, europsku zemlju. U nedjelju pokažimo da su suživot, suradnja i tolerancija jači od mržnje i netrpeljivosti, kazao je nositelj liste br. 12 Amsterdamske koalicije Valter Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa