Još jedno zlostavljanje u Puli: Dječaku gurali četkicu za zube u anus

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Novi slučaj teškog zlostavljanja dječaka dogodio se prošlog tjedna u Domu za odgoj djece i mladeži Pula. Od dobro upućenog izvora doznajemo da su dječaka starog 14 godina koji boravi u domu, zlostavljali 12-godišnjak, također korisnik doma, te još jedan štićenik doma. Zlostavljali su ga tako da su zagrijavali širi dio ključa do usijanja i prislanjali mu ga na kožu, tj. žigosali ga na više mjesta po tijelu. Zatim su gasili čikove po njemu i gurali mu četkicu za zube u anus te ga nakon toga prisiljavali da "pere" zube istom četkicom, piše Index.

"Jedan dečko iz Doma je to otkrio i prijavio odgajateljima. Prošlog tjedna je održan i sastanak o tome u domu", doznajemo od izvora. Međutim od svih institucija koje smo kontaktirali nismo dobili konkretne odgovore već su nam svi rekli da poduzimaju određene radnje i izvide, ne navodeći koje. Kontaktirali smo PU Istarsku, gdje su nam potvrdili da je pulska policija 12. svibnja zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela na štetu štićenika doma koji je u događaju, navode, lakše ozlijeđen.

"U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. S obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima za mladež, nismo u mogućnosti iznositi pojedinosti", rekla je za Index Nataša Vitasović, glasnogovornica PU Istarske.

Anica Idžaković, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Pula u odgovoru za Index rekla je da su vezano uz događaj koji se zbio u njihovoj ustanovi poduzeli sve mjere i radnje sukladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma te postupanja u izvanrednim (kriznim) situacijama.

"Zbog zaštite prava djece i maloljetnika te tajnosti izvida koje provodi policija nismo u mogućnosti iznositi detalje događaja i radnji koje se poduzimaju. O događaju smo obavijestili sve nadležne institucije i postupamo u skladu s Protokolom i pravilima struke", stoji u odgovoru ravnateljice Idžaković.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku rekli su da su upoznati sa situacijom u pulskom Domu. Ponovili su nam isti odgovor kao i ravnateljica pulskog doma. Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja maloljetnika u tom domu, sličan slučaj zbio se i prije devet godina. Grubo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka dogodilo se u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli u noći s 29. na 30. rujna 2010. godine, a sud je utvrdio da 62-godišnji noćni odgajatelj, koji je te večeri bio u smjeni, nije redovito, svakih sat vremena, obilazio odjel mlađe muške skupine pa su maloljetnik (15) i dječak (12) ušli u sobu 13-godišnjaka i brutalno ga zlostavljali.

Noćni odgajatelj u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli, 62-godišnji I. L. iz Vodnjana, na pulskom je Općinskom sudu osuđen zbog nesavjesnog rada u službi jer je za vrijeme njegove smjene u noći s 29. na 30. rujna 2010. godine u Domu došlo do grubog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja 13-godišnjeg dječaka, štićenika romske nacionalnosti, za koje su odgovorni bili 15-godišnjak i 12-godišnjak, također štićenici Doma, javlja Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa