Pula

Veliki završni skup SDP-a otkazan zbog solidarnosti s radnicima Uljanika

0
SDP-ovi kandidati za Europski parlamanet u druženju s građanima u Puli
SDP-ovi kandidati za Europski parlamanet u druženju s građanima u Puli

Završni skup SDP-a kandidata SDP-a za Europski parlamanet zakazan za podne 20. svibnja otkazan je zbog solidarnosti s radnicima Uljanika i njihovog potpisivanja otkaza. Umjesto toga je na tržnici otvoren štand gdje su se s građanima družili: kandidati Tonino Picula (1. na listi), Biljana Borzan (2.), Joško Klisović (5.), Gordan Maras (7.), Barbara Antolić Vupora (8.) Mladen Novak (9.) i Sanja Radolović (10.), koja je ujedno kandidatkinja Istre i Pule na list. Na tržnici su bili i predsjednik županijskog SDP-a Vili Bassanese i predsjednik stranke Davor Bernadić, koji je prisutnim novinarima dao i svoju izjavu u vezi predstojećih izbora.

„Nama je važna činjenica da je podršku SDP-u za europski parlament dao Frans Timmermans, aktualni potpredsjednik Europske komisije i kandidat europskih socijalista za predsjednika EK. Ono što želimo je da su u Hrvatskoj veće plaće, imamo EU cijene, pa tražimo i EU plaće, zato SDP neće odustati od plana za povećanje plaća u Hrvatskoj, za povećanje mirovina i kvalitetnu zdravstvenu skrb. To je naš plan koji je jasan, konkretan i koji ćemo provesti“, rekao je Davor Bernardić.

Za stanje u Uljaniku je rekao: „SDP će inzistirati na istražnom povjerenstvu za Uljanik, vrijeme je da se kaže tko je pokrao Uljanik i takvi moraju završiti u zatvoru i DORH mora početi raditi svoj posao. Treći maj se mora spasiti. Uljanik se može izvući, ali 3. maj se mora obavezno spasiti.“

O porezima u Hravtskoj rekao je da je nevjerojatno da Hrvatska kao mediteranska i turistička zemlja ima najveće poreze u turizmu i ugostiteljstvu ted se i to mora mijenjati.

Kandidatkinja iz Pule i Istre Sanja Radolović je naglasila da je najmlađa na listi i da je logično da su njena zaduženja usmjerena prema mladima i njihovom zaposlenju. „SDP će se i dalje zalagati za javno financirano i kvalitetno obrazovanje kako bi mladim ljudima otvorili perspektivu da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj umjesto što im seprijeti da će im troškovi obrazovanja biti naplaćeni odu li tamo gdje su im bolji uvjeti života i rada“, kazala je Radolović.


Naglasila je i najavila da će se SDP nastaviti zalagati za obvezno srednjoškolsko obrazovanje. „Fokus je na obrazovanju, zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja mladih. Ultimativno treba implementirati program „Garancija za mlade“ jer svaka mlada osoba mora primiti kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, naukovanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od prestanka obrazovanja ili prelaska u nezaposlenost“, istaknula je Sanja Radolović. Zaključno, za kurikularnu reformu rekla je da se svela “samo na uvođenje tableta u škole”.

„Europska komisija ocijenila je kurikularnu reformu koju je pripremao SDP pozitivnom promjenom u hrvatskom obrazovanju, jer je u njezinoj izradi sudjelovala prvenstveno baza, učitelji i nastavnici iz škola. Njezin je cilj bio približiti školu stvarnome životu, pružiti učenicima znanja korisna za budući rad, a odbaciti gomilu nekorisnih informacija. Prelazak iz tradicionalnog sustava u moderni oblik obrazovanja trebao se zbivati postupno, čitavo desetljeće kako je zamišljeno Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Dakle, reforma koja ne traje od izbora do izbora nego uvažava samo struku i provodi se neovisno o političkoj opciji koja je na vlasti.

Tu istu reformu HDZ je jednim potezom pera zaustavio i sveo na pitanje problematike vjeronauka u školama i veličanje ustaštva kroz kurikulum zbog par glasova ekstremnih desničara Brune Esih i Hasanbegovića, koji žele Hrvatsku vratiti u srednji vijek. Međutim, borit ćemo se svim dopuštenim sredstvima na nacionalnoj i EU razini za to da se kurikulum nastave može prilagoditi sukladno stvarnim željama i potrebama učenika i nastavnika u školama na lokalnoj i regionalnoj razini. SDP ima spremne konkretne mjere, znanje, energiju i iskustvo za reformu cjelokupnog sustava obrazovanja kako bi pokazali da Hrvatska može bolje brinuti o svojim sadašnjim i budućim generacijama mladih ljudi“, zaključila je Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa