Kriv je odgajatelj: Dječaka su silovali jer nije obišao sobe

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Dvojica maloljetnika, koji su u to vrijeme imali 12 i 15 godina, puna četiri sata psihički, fizički i seksualno iživljavala su se na 13-godišnjem štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži u Istri. Devet godina nakon stravičnih događaja koji su šokirali hrvatsku javnost, 62-godišnji odgajatelj doma nepravomoćno je na Općinskom sudu u Istri osuđen zbog nesavjesnog rada, piše 24sata.

Upravo je tijekom njegova dežurstva, odnosno tijekom njegove smjene u noći na 30. rujna 2010. godine 13-godišnji štićenik zlostavljan na najbrutalnije načine. Čin nasilja maloljetnici su snimali mobitelom, a u svirepom naumu su čak tjerali dječaka ga da pije urin, tetovirali mu natpis na leđima i po tijelu ga palili upaljačem. Sve se to zbivalo između 22 i 2 sata.

Noćnom odgajatelju sud je izrekao uvjetnu kazna, deset mjeseci zatvora koje neće odslužiti ako u roku od godinu dana nakon što presuda postane pravomoćna ne počini neko kazneno djelo. Kobne noći zlostavljači su ušli u sobu žrtve i počeli s brutalnim iživljavanjem. U kaznenom postupku je ispitano 13 svjedoka zajedno s tadašnjom ravnateljicom. Prema iskazu 62-godišnjeg odgajatelja, izjavio je da je obišao djecu u spavaonicama, da su svjetla bila ugašena te da je bilo mirno i tiho u domu.

Ponovno ih je, uvjeravao je sud, obišao u 1 ujutro. Zlostavljani dječak se sutradan povjerio odgajateljici što su mu sve radili i klupko se počelo raspetljavati. Tada je u domu na 30 djece bio jedan odgajatelj, s čime se tadašnja ravnateljica nije slagala.

Državno odvjetništvo žalilo se na izrečenu nepravomoćnu presudu u ovom slučaju pa će o njoj odlučivati Županijski sud u Zagrebu. Sadašnja ravnateljica Doma u Istri, Anica Idžaković, koja je napomenula da u tom periodu nije radila, kazala je da je broj stručnih radnika u Domovima socijalne skrbi propisan Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

- Temeljem toga je u našoj ustanovi zaposleno 18 stručnih radnika od kojih su tri stručna radnika zaposlena u izvaninstitucionalnom programu, odnosno u školama. U noćnim smjenama također sukladno navedenom pravilniku, rade dva stručna djelatnika, po potrebi i tri.

Trenutno je na smještaju u Domu 16-ero djece, različite strukture osobnosti i dobi i problema u ponašanju radi kojih su smješteni u ovakav tip ustanove. S obzirom na strukturu korisnika sporadično se događaju vršnjačka nasilja i konflikti na koja se promptno reagira, poduzimaju mjere sukladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma te postupanja u izvanrednim i kriznim situacijama -kazala je ravnateljica Idžaković.

Dodala je da, kad je riječ o odgajatelju koji je nepravomoćno osuđen nije u mogućnosti komentirati, osim da trenutno ne radi u ustanovi. U vrijeme zlostavljanja, osim dvojice zlostavljača i žrtve u sobi je bio još jedan dječak koji je sve čuo. Zlostavljani dječak u dom je došao na sedmodnevno promatranje i proživio pravi pakao. Kako bi prigušili njegove krikove, zlostavljači su dječaku stavili jastuk na lice. Odgajatelj, koji je tu večer bio dežuran, odmah je suspendiran. Riječ je bila, rekli su tad, o djelatniku s 15 godina iskustva u struci, javlja 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa