Medicinska sestra zasadila 6.000 jagoda: 'To mi je ispušni ventil'

0

Vjerojatno nema voća tako popularnog i voljenog kao što su jagode, a upravo je to jedan o razloga zbog kojeg se Valentina Rimanić odlučila u svom nasadu u Levinima, nedaleko Gračišća, uzgajati tri vrste tog voća.

„Kada počne sezona, svaki slobodni trenutak provodim u nasadu jer je osim berbe potrebno obaviti i razne pripremne i završne radove, ali ništa se to ne doživljava kao oduzimanje vremena ako volite to što radite“, objašnjava Valentina.

„S uzgojem jagoda počeli smo na ljeto 2017. kada smo posadili oko 3000 sadnica, a sada ih imamo već 6000.“ Dodaje da joj je briga oko sadnica neka vrsta ispušnog ventila koji joj je nakon dugih radnih smjena u Domu zdravlja u Pazinu, gdje radi kao medicinska sestra na stacionaru, itekako potreban.

Prodaju se već na kućnom pragu

„Ovo je ipak neka druga vrsta umora koji je ujedno i odmor od tempa koji nam život nameće. Svaki je posao zahtjevan ako vam je cilj zadovoljan potrošač“, tvrdi. Budući da još nemaju unaprijed dogovorenih kupaca, svi koji žele probati ove jagode, za kojima je potražnja toliko velika da se uspiju prodati već na kućnom pragu, mogu im se javiti preko Facebook stranice OPG Rimanić. Da zadovoljnih kupaca doista ima, najbolje govori činjenica da su od prve berbe sebi uspjeli ostaviti svega deset kilograma ovog ukusnog voća. Planovi za daljnji razvoj već postoje.

„Dobili smo poticaje Europske unije za izgradnju plastenika u kojem bi posadili još oko 10 tisuća sadnica pa taj plan moramo realizirati u naredne tri godine, a svakako planiramo i novo proširenje vanjskog nasada.“ Jagode uzgaja u neposrednoj blizini kuće, a u svemu joj pomažu suprug i njihovi roditelji koji su im uvijek na raspolaganju što je itekako važno kad je potrebno organizirati se uz 12-satnu radnu smjenu.

„Kada sam u dnevnoj smjeni, svi drugi poslovi stoje, a zbog noćne smjene sve kućanske poslove organiziram prema prioritetima, a ostatak slobodnog vremena koristim za druženje s obitelji i prijateljima“, kaže nam Valentina i potvrđuje uvriježeno mišljenje da su plaće medicinskih sestara doista premale za opseg i osjetljivost posla kojeg obavljaju zbog čega su joj jagode jedan od dodatnih izvora prihoda.

Privlačila ju i umjetnost

„Jagode su jedna od rijetkih kultura koja već nakon prve berbe vraća uloženi novac, ako ih pravilno njegujete. Iako mi misao da mi uzgoj jagoda postane jedino čime se bavim često zagolica maštu, mislim da će mi to još dugo vremena biti samo dodatni posao i izvor zadovoljstva i opuštanja“, zaključuje Valentina. Osim stalnog posla i uzgoja sadnica, otkriva kako ju je osim medicine uvijek privlačila umjetnost i bilo kakva vrsta njezine primjene.

„Zanima me puno toga što može biti malo umjetničko djelo, čak i manikura i geliranje noktiju za što sam završila i tečaj, ali uz sve druge obaveze za to imam sve manje vremena“, s žaljenjem zaključuje. (Tekst i foto: Karla Zupičić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa