Potresno svjedočanstvo Istranke koja je preživjela Auschwitz (video)

0
Foto: Youtube/IPD
Foto: Youtube/IPD

Marija Kutić Demarin rođena je 01.09.1921. u Maloj Gajani od oca Mihe i majke Marije. U obitelji ih je bilo sedmero, a roditelji su im radili kao nadničari što je bilo vrlo često u to vrijeme u Istri. Otac je kasnije, kao i mnogi drugi, radio u rudniku Raša. Marija je zajedno sa svojima pomagala u kući i čuvala ovce. Završila je tri razreda osnovne talijanske škole. Sjeća se da su mnogo radili, nije bilo terora, ali su morali paziti što govore. Pad Italije dočekala je feštom kao i partizanske jedinice za koje su krpali hlače, skupljali hranu i prenosili poštu. Noć kad je zapaljena Gajana ostala joj je urezana u pamćenje.

Otac Antona Ferlina bio je na straži, bili su opkoljeni. Kupili su ih po kućama od prije poznati fašisti predvođenim domaćim izdajicama. Malo ih je uspijelo pobijeći. Ona i brat dobili su batina. Brat je bio crn od udaraca fašističkih zlikovaca. Petnaest seljana je odmah streljano dok je deset muških i ženskih preživjelih odvojeno za odlazak u logor. Prvo su ih odveli u pulski zatvor gdje su ih polugole tukli tako da su u logor stigli crni od batina zadobivenih u zatvoru.

Upućeni su prvo u tršćanski Coroneo, a nakon toga upućeni su u Auschwitz. Putovali su tri dana u prepunim vagonima s malo vode i ničim za jesti. Mnogi su na putu umrli. 03.03.1944. Marija je došla u Auschwitz i skoro završila u plinskim komorama, rođakinja ju je spasila i alarmirala stražare da je vrate u njezinu vrstu. Sjeća se da je bilo mnoštvo male djece...

Ovaj je video dio programa "Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog" u organizaciji Istarskog povijesnog društva - Società Storica Istriana. Autori snimke su Igor Jovanović, prof. i Igor Šaponja, prof. (Video: Youtube/IPD)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa