Puljani učili čajnu ceremoniju: Učiteljica doputovala iz Tokija

0

Veleposlanstvo Japana je u suradnji s Odsjekom za azijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organiziralo japansku ceremoniju čaja 9. svibnja u Puli. U posjet su došli predstavnici jedne od najpoznatijih japanskih škola čaja Urasenke predvođeni majstoricom i učiteljicom Yumiko Murakami koja je sa svojom grupom učenika doputovala ovom prilikom iz Tokija u Pulu.

Događaj je otvorila predstojnica Odsjeka za azijske studije izvanredna profesorica dr. sc. Irena Srdanović zahvalivši se na dugogodišnjoj podršci japanskoga veleposlanstva od samih početaka osnivanja sveučilišnog preddiplomskog studijskog programa Japanski jezik i kultura na pulskom sveučilištu. Publiku i goste je zatim pozdravila dekanica Filozofskoga fakulteta redovna profesorica dr. sc. Klara Buršić-Matijašić napomenuvši koliko su ovi kulturni događaji značajni za naše studente i širu publiku.

Dekanica je najavila i diplomski program japanologije na kojem Odsjek za azijske studije trenutno intenzivno radi s ciljem njegovog pokretanja u idućoj akademskoj godini. Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva Japana Kazumasa Miyazaki je zatim pozdravio sve prisutne ispostavivši značaj kulturne suradnje Japana i Hrvatske i najavivši još više ovakvih događaja u Puli.

Mnogobrojna publika koju su činili učenici, studenti, djeca, profesori, građani i druga zainteresirana javnost je nakon predavanja i demonstracije čajne ceremonije imala prilike kušati zeleni čaj i tradicionalne japanske slatkiše. Neki od posjetitelja su sudjelovali u radionici pripreme čaja te sami pripremili čaj koristeći zeleni prah matcha i tradicionalni japanski pribor šalicu za čaj chawan i bambusovu metlicu chasen.

Publika se je učila postupcima primanja i davanja čaja i gestama zahvalnosti i poštovanja. Ponuđena šalica uzima se desnom rukom i polaže na lijevi dlan. Prilikom podizanja šalice se domaćinu lagano nakloni u znak zahvalnosti, a šalicu se desnom rukom okreće u smjeru kazaljke na satu te se strana šalice okrenuta gostu okreće domaćinu kako bi se iskazalo dijeljenje i poštovanje. Puna svečana dvorana Tone Peruško odisala je posebnom elegancijom, mirnoćom i gostoljubivošću obogaćena raznim rekvizitima i elementima japanskog tradicionalnog odijevanja i prostora.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA