Radnici šokirani zbog Uljanika: 'Djed mi se sad okreće u grobu'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Radnici su jučer s grčem u želucu primili odluku o stečaju.

- Nadao sam se da će i dva moja sina jednom raditi u Uljaniku Znate, ja sam treća generacija uljanikovaca inženjera, a moj pokojni djed se zbog svega što se događa oko škvera sigurno okreće u grobu - rekao je Marko Mendica (42) za 24sata.

U Uljaniku je radio gotovo 16 godina kao inženjer na antikorozivnoj zaštiti. Otišao je u studenom prošle godine.

- Smijenjen sam zbog mojeg dugog jezika jer sam htio da firma ide naprijed i da se smijeni 40 rukovoditelja. Problem Uljanika je nestručno kadroviranje visokorangiranih menadžera. Nikakva politika tu nije u igri, a ovo je nusproizvod - dodao je.

Kad bi se Uljanik oporavio, priznaje da bi se ponovno vratio jer je škver njemu i cijeloj obitelji u krvi. On je “samo” četiri mjeseca živio bez plaće u pulskom škveru.

- Moj pokojni djed Leon Marion bio je projektant 15 godina, otac Lenko Mendica je radio 40 godina u Uljaniku. Kad sam odlazio iz Uljanika, otac je rekao da sam lud što se svađam s tadašnjom upravom. Pokazalo se na kraju da sam bio u pravu - rekao je Mendica.

Pulsko brodogradilište nekad ne predstavljao najmodernije čudo tehnologije jugoslavenske brodogradnje. U bivšoj državi 13 godina vodio ga je Josip Kopinič zvan Vazduh, drugi najbolji prijatelj Josipa Broza. U njegovo vrijeme Uljanik nije imao tih problema, jer je Kopinič imao tri važna saveznika - Tita, Nikitu Hruščova i Talijane, gazdu Fiata Giannija Agnellija, piše 24sata.

Pulsko brodogradilište preživjelo je dva svjetska rata, ali nije politike svih dosadašnjih hrvatskih vlada. Radnicima je pulski škver značio kruh i to onaj sa sedam kora. Bivši Uljanikovac, umirovljenik Josip Marić (80) iz Pule propast tog gordog diva, kao i mnogi bivši ali i sadašnji radnici, ne može prihvatiti. U brodogradilištu je proveo dio svog radnog vijeka u doba bivše Jugoslavije te ponovno početkom devedesetih godina, a u poslu je prošao sve od čistača hrđe pa sve do poslovođe. Uljanik mu nije bio jedino, ali jest posljednje radno mjesto prije odlaska u mirovinu. Kad je došao u škver, prisjeća se, sve je vrvjelo od radnika.

- Bilo ih je više od 10.000 iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Brodogradilište je bilo krcato radnicima i poslom, bilo je živo i uvijek zanimljivo - ispričao je. Čistila se hrđa, pjeskarili limovi na brodu. Ne sjeća se prvog broda na kojem je počeo radni vijek, ali se sjeća najvećih brodova koji su sedamdesetih godina prošlog stoljeća izašli iz brodogradilišta, piše 24sata.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR/ RECEPCIONARKA - RECEPCIONIST

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA