INTERVJU

Vili Bassanese: 'Županija nas kažnjava jer smo politički različiti'

1
Vili Bassanese
Vili Bassanese

Povodom nedavnog obilježavanja Dana Grada Umaga razgovarali smo s Vilijem Bassanese, gradonačelnikom Umaga i predsjednikom istarskog SDP-a o aktualnim temama u Gradu Umagu i Istarskoj županiji.

* Koji su projekti obilježili ovogodišnju proslavu Dana Grada i vašeg zaštitnika Sv. Pelegrina?
Programom „Umag u maju – Umago a maggio“ već tradicionalno obilježavamo naša dva najznačajnija datuma nizom manifestacija tijekom cijelog mjeseca. Ujedno, vrijeme je to i kada se prisjećamo svega što smo napravili te predstavljamo naše buduće projekte. Svaki napredak naše zajednice za mene predstavlja novo zadovoljstvo, jer živjeti i raditi u gradu u kojem si rođen, a da pritom aktivno pridonosiš njegovom najvećem povijesnom razvoju je poseban osjećaj. Uz sve što činimo za razvoj socijalne politike, ali i komunalne infrastrukture u gradu, možda je najveći uspjeh taj što smo sigurno, postali socijalno osjetljivi grad koji prkosi demografskim trendovima. No, ono što nas čini zaista ponosnima jest titula najboljeg grada u državi po pitanju demografije, politike obrazovanja, socijalne politike i politike mladih. Naš jedinstveni projekt “Umag grad djece 2010.-2020.“, kojim smo si zadali obvezu izgraditi ili iz temelja rekonstruirati osam novih škola i osam novih vrtića, daje rezultate.

* Koliko izdvajate za obrazovanje a time i za demografsku politiku i politiku mladih?
Već dugi niz godina trećina našeg proračuna odlazi na obrazovanje, jer politika mladih je osnovni zalog za budućnost, opstojnost grada, a time i razlog naše sigurne budućnosti. U tijeku je najveći investicijski ciklus u umaškoj povijesti, a na području obrazovanja. Započeli smo i dovršit ćemo rekonstrukciju 40 godina starog centralnog vrtića, kapaciteta oko 180 djece, čime ćemo našim mališanima osigurati još više standarde. Nadalje, započinjemo s izgradnjom novog područnog vrtića u naselju Murine ne bi li  u naseljima omogućili približno istu kvalitetu stanovanja kao i u gradu. Uz vrtić, započinjemo izgradnju i nove područne škole u naselju Murine što potvrđuje naše opredjeljenje policentričnog razvoja grada i osiguravanje približno istih mogućnosti za svu djecu. Uskoro započinjemo rekonstrukciju i obnovu centralne osnovne škole kapaciteta 1000 učenika, a u što će se utrošiti preko 22 milijuna kuna, od čega su dvije trećine EU sredstva. Za navedene dvije škole i dva vrtića, s okolnim radovima, izdvojili smo 50-ak milijuna kuna. I konačno, ove godine započinjemo samostalnu  izgradnju nove srednje škole, a za što bi trebala biti zadužena Županija - ne gradovi i općine.

* Osnivač srednje škole je Županija, no zbog čega idete samostalno u njenu izgradnju te kakav je Vaš odnos sa županom?
Zakonom je propisano da je Županija osnivač srednjih škola, i to je svima jasno, no za izgradnju škole treba postojati razumijevanje, odgovornost, kompetencija, ljudska iskrenost i politička volja župana. Župan Flego je potpisao pismo namjere za srednju školu u Umagu davne 2014. godine i od tada nije službeno posjetio Grad Umag. Mislim da to samo po sebi govori o odnosu župana prema Umagu, ali i uopće o shvaćanju i odgovornosti obnašanja funkcije župana. Naime, u vrijeme predizbornih obećanja povodom lokalnih izbora, župan Flego je podupirao svog IDS-ovog kandidata u Umagu te javno obećao da će izgraditi srednju školu u Umagu. Mišljenja sam da je obrazovanje prevažna tema da bi ovisili o tuđoj dobroj ili političkoj volji bilo koga, pa tako i župana. Politika neistine ili razdvajanja našeg župana nije primjerena za nikoga, a pogotovo ne za Istru i za sve one vrijednosti koje su nam naši preci prenijeli.

Unatoč svemu, Umag će kao prvi grad u Hrvatskoj samostalno izgraditi srednju školu vrijednu 80-ak milijuna kuna! Opstojnost svakog grada vezana je za građane te upravo njima trebamo osigurati uvjete i pružati im iste prilike za razvoj, a mi to činimo. Protiv svakog zdravog objašnjenja je spoznaja da, iako smo najbolji grad u Hrvatskoj u obrazovanju, demografskoj politici i politici mladih, vlastita nas županija kažnjava, a sve zbog toga što smo politički različiti. Istovremeno, u svojim izbornim nastupima župan se dnevno poziva i hvali na visoke europske standarde u Istri gdje su multietničnost, multikulturalnost te raznolikost bogatstvo.  

* Pred nama su izbori za EU parlament. Kao predsjednik SDP-a Istarske županije što očekujete?
Zaista želim biti objektivan i nije mi namjera pozivati birače da glasaju za nešto što ne stoji. No, moram naglasiti kako je lista SDP-a nešto sasvim novo. Ponajprije valja napomenuti da je to lista jednake zastupljenosti muškaraca i žena, no ono što listu SDP čini najjačom su ljudi. Naime, na listi imamo naša dva najkompetentnija euro parlamentarca, a to su Biljana Borzan i Tonino Picula. Riječ je o ljudima koji su na najvidljiviji način pomogli nama građanima da budemo ravnopravni u Europi. Našu Istru na listi predstavlja Sanja Radolović, koja je do sada svojim radom pokazala da imamo kvalitetu mladih koji su sadašnjost SDP-a i koji sami odlučuju o svojoj budućnosti.

* Koji je po Vama razlog slabog odaziva i nezainteresiranosti građana?
Mislim da je politička klima u društvu spala na primitivno nisku razinu zbog čega su građani jednostavno razočarani i otuđeni od politike. Jedan od glavnih razloga je politika neistine koja je postala obrazac dnevnog ponašanja većine političara, a tu naravno prije svega mislim na istarsku politiku. Sloboda medija je drugi razlog te mislim da je svima jasno zašto je Hrvatska, a time i Istra, na 64. mjestu po slobodi medija. Potrebno je resetirati cijelo naše društvo i ponovo uspostaviti sustave vrijednosti koji su se očito izgubili pod pritiskom politike neistine. No, čvrsto vjerujem u nove generacije i njihovu razinu svijesti, a time i u slobodu društvenih mreža.

* Istarska politička scena – koja je uloga opozicije u doprinosu kvalitete života u Istri?
Trenutno imamo situaciju u kojoj župan ne želi biti više župan. Da pojasnim, da je naš župan dao ostavku i istaknuo svoju kandidaturu za EU parlament, to bi bio civiliziran i moralan čin na razini najrazvijenijih demokratskih država. Međutim, zbog raznih kalkulacija, Flego to nije učinio te ispada da mu je mjesto župana Istarske županije rezervna pozicija. Mislim da su građani to razumjeli, usprkos svim naporima da to prikaže nebitnim.

Od ukupno 10 istarskih gradova i 31 općine, IDS obnaša vlast u 9 gradova i 16 općina, u ostalim JLS-ima vladaju političke opcije, od kojih su SDP i nezavisni najzastupljeniji. Dakle, situacija na terenu je dobra, no dojam je sasvim drugačiji upravo zbog nejednake zastupljenost u medijima na području Istre. Ono što je važno naglasiti i što nitko ne može osporiti jest da se u Umagu, ali i svim općinama u kojima IDS nije više na vlasti, živi neusporedivo bolje. Upravo je to dokaz da se u Istri može bolje i da je vrijeme da pronađemo novog župana koji će to i razumjeti. (Razgovarala: Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa