GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Kineska četvrt u Puli, a u kinu retrospektiva filmova Brucee Leeja

1
Damir Strugar
Damir Strugar

I dok čekamo na definitivan odgovor Kineza o budućnosti posrnulog Uljanika, u Puli se naveliko priča kako je to bilo kad su Kinezi došli i kako će biti ako se odluče za kupovinu brodogradilišta.

Gdje su se zagubili novci

Kineze su dočekali radnici u škveru i njihovi bljedunjavi sindikalni vođe s riječima dobrodošlice, ali i čuđenjem gdje su im torbe s novcem. Priča se da su Kinezi parkirali na Karolini i da su se s kovčezima na kotačićima zaputili Kandlerovom ulicom prema zgradi Uprave Uljanika. Međutim već nakon dvadesetak metara u Kandlerovoj, kotačići od kofera su zapeli u rupe od ispranih fuga.

Pa se Kinez Jao Ming zaustavio u konobi Dva ferala, gdje su ga primili i počastili novinar u mirovini Boro Vučković i kantautor u usponu Livio Morosin. Koferi s novcem bili su na sigurnom, a srdačni domaćini su dragog gosta iz daleke Kine počastili s pola litre Trapanove malvazije.

Ki ća mi i china town

Na ulasku u škver pisale su riječi dobrodošlice tipa Ki ća mi i Di su van šoldi.

I već su po Puli krenule priče da će dobro doći novih 10 tisuća žitelja – Kineza, koji bi mogli lijepo popuniti Stari grad. Tamo su stanovi mali, ulice uske i idealno za Kineze. Ispod su ulica Sergijevaca i Kandlerova, prepune praznih i napuštenih dućana i prodajnih poslovnih  prostora. Sve će to napuniti naši novi prijatelji, komunisti Kinezi, a Pula će dobiti China town i obnoviti stanovništvo koje je odselilo u potragu trbuhom za kruhom na Zapad.

Sada pa ubuduće u Puli će se umjesto pršuta i sira jesti čajna kobasica i čajna pašteta, a istarsku supu i malvaziju zamijenit će kineski čajevi. Umjesto biske ili medenice piti će se rakija od riže – sake.

Sve u svemu slijedi nam sjajna budućnost, poput Hong Konga. I mi ćemo biti grad sa dva sustava. Samo što će zamorni IDS zamijeniti na vlasti KP Kine i Istre. Na taj način će konačno zaživjeti tlapnja o autonomiji Istre.

Ovoj navali Kineza vesele se i ugostitelji, jer im sada dolazi zdrava konkurencija kineskih restorana. Sa brojnim jelima i specijalitetima od riže. Doći će i međunarodno poznati kuhar iz svijeta stripa Ćin Lao. A u dolini Raše koja je uvijek poplavljena, zasadit će se riža, pa je to direktan poticaj i domaćoj poljoprivredi. Pulsko kino priredit će retrospektivu filmova Brucee Leeja. A na filmski festival u Arenu dolazi holivudska filmska zvijezda Jackie Chan.

Uči se ubrzano kineski jezik

Na ulicama Pule više se kao drugi službeni jezik neće koristiti talijanski, već kineski jezik. A Kinezi će dati i dogradonačelnika, te nekoliko gradskih pročelnika i direktora gradskih komunalnih poduzeća.

Što se brodogradilišta tiče, tamo će se osim brodova raditi i neki drugi metalni proizvodi. Očekujemo tako na milijune izrađenih rankuna, kosira, pikuna i šegaca. Kao i kariola te drugih proizvoda koji će preplaviti Kinu i zapadni svijet.

Nakon kineske izgradnje željezničke pruge Zagreb – Rijeka, Istrani očekuju da Kinezi probiju tunel kroz Učku i konačno želljeznicom spoje Lijepu našu sa Krasnom zemljom. Jer zaista nema nigdje na svijetu, da najrazvijenija regija jedne zemlje nije željeznicom povezana sa maticom zemljom, kao što je to godinama slučaj sa Istrom koja nema prugu do Rijeke. No, zato su tu Kinezi da sve  naše probleme i mane riješe na demokratski komunistički način.

Na lijepom žutom Jadranu

Uostalom stalno se priča da će žuta rasa zagospodariti svijetom, pa što to ne bi učinila baš preko Istre. Davno je to šaljivo rekao onaj humorist: Istra je svakom okupatoru znala reći DA. Asada je velika lova u igri i Kineze treba uvjeriti da svoje silne milijarde utroše kod nas. Ionako ne znaju što će s tim silnim novcem. Pa samo im SAD duguju više stotina milijardi dolara. Bit će tu dakle raznih prigoda za cesije, a vrijeme je i da se plavi Jadran zažuti . Uostalom već su kupili pola Kumrovca, pa što ne bi i pola otočja Brioni. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa