Cvek primio delegaciju grada pobratima iz Francuske

0

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek zajedno s pročelnikom Ureda Grada Pule Aleksandrom Matićem  primio je 10.5. u prostorijama Komunalne palače delegaciju francuskog grada Villefranche de Rouerguea koja ovih dana boravi u Puli u sklopu projekta  Erasmus + " Janjetina i maslinovo ulje.....što još?" koje škola provodi.

Projektom Erasmus + "Janjetina i maslinovo ulje.....što još?" će se valorizirati tradicionalni proizvodi dviju regija: Aveyrona i Istre. Autohtoni proizvodi su, kao što i naziv govori, maslinovo ulje i janjetina. Sudjeluju četiri  škole dvije  hrvatske i dvije francuske.

Zamjenik gradonačelnika izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dvaju gradova koja traje još od 2008. godine. „Tijekom svih ovih godina naši su se gradovi dodatno zbližili i danas njegujemo jedan pravi, prijateljski odnos“, kazao  je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek  zaželjevši delegaciji dobrodošlicu u Pulu.  Ispričao im je ukratko o Puli, o onome što grad nudi, te ih pozvao da ponovno posjete grad, u nadi da im se svidjelo sve ono što su vidjeli i naučili na svom putovanju. Izdvojio je  uspješno proveden europski projekt „Boškarin s krumpirom/Le Boeuf a la patate" kao primjer dobre prakse, te učenicima i profesorima poželio puno projekata te vrste za poboljšanje suradnje dviju regija, dvaju gradova.

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić podsjetio je kako su Villefranche de Rouergue i Pula gradovi pobratimi od 2008. godine, a povod bratimljenju je događaj iz rujna 1943. godine kada su u tom francuskom gradu mladi hrvatski i bosanski vojnici poginuli kao žrtve nacističkog terora. Povodom tog tragičnog događaja, kipar Vanja Radauš izradio je spomenik koji je trebao biti postavljen u Villefrancheu, no on je ipak postavljen 1955. godine u Puli, u Titovom parku.

Rekao je da je imao priliku posjetit njihov grad, dobre gastronomije i toplog, srdačnog ozračja, te dodao kako će  sigurno posjetiti ponovno Francusku, i u ime Grada Pule održavati uvijek ovako dobru suradnju.

U ime grada Villefranche de Rouerguea profesorice koje su predvodile učenike zahvalile su se na dobrodošlici te su istaknuli vjerovanja da će se suradnja dvaju gradova pobratima nastaviti, posebice na ovom školskom  planu.
 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa