umag

Manjine svome gradu: uz glazbu i emocije proslavljen Dan Europe

0

Umag je Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, koji se obilježava 9. svibnja proslavio na najbolji mogući način - uz čaroliju programa umaških manjina. Pred brojnom publikom koja se točno u 19 sati okupila u kazališnoj dvorani, umaške su nacionalne manjine i zajednice Talijana priredile vesele i originalne kulturno-umjetničke izvedbe, a tradicionalna glazba, ples i recitacije mamile su osjećaje ponosa i zajedništva.

Program večeri „Manjine svome gradu – Le minoranze omaggiano la città“ otvorili su uvijek dobro raspoloženi članovi mješovitog zbora Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“. Slijedili su nastupi ženskog zbora Slovenskog kulturnog društva AJDA Umag te zbora „Gajret“ koji od 2014. godine djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine. Osmijeh na lice izmamili su mališani Zajednice Talijana Savudrija koji su dvjema izvedbama očarali publiku i zaslužili gromoglasni pljesak. Članica SKD „Prosvjeta“ Umag Nada Klaj predstavila se recitacijom, a poezija je bila i odabir emotivnih predstavnica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujštine Milunke Medojević i Regine Gardos.

Prekrasnoj su večeri uvelike pridonijele i talentirane plesačice Zajednice Albanaca Umag, dok su članovi mješovitog zbora Zajednice Talijana Materada predstavili dio svog glazbenog repertoara. Sam kraj bio je rezerviran za Trio Cardium koji je veselim istarskim izvedbama na najljepši način predstavio Zajednicu Talijana Babići.

No, tu nije bio kraj jer se nakon kulturno-umjetničkog dijela programa nastavilo u atriju  kazališne dvorane s bogatom i nadasve odličnom gastro ponudom za koju su se pobrinuli članovi nacionalnih manjina. „Ljubomorno čuvamo vrijednosti zajedništva, pripadnosti i harmoniju življenja u gradu gdje je raznolikost bogatstvo.“ naglasio je umaški gradonačelnik Bassanese, koji je zajedno sa svojim suradnicima podržao ovu prekrasnu večer prožetu pozitivnim emocijama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa