Svečano otvorena kuhinja na tržnici: 'Imamo što pokazati'

1

U organizaciji Grada Pule-Pola, Agencije za ruralni razvoj Istre i Tržnice Pula, povodom Dana Europe 9. svibnja svečano je otvorena edukacijska kuhinja EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KEYQ+ GASTRO PUNKT) koja će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.

Edukacijsku kuhinju EU projekta KeyQ+ svečano je otvorio pozdravnim govorom zamjenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek koji je zahvalio svima koji su se priključili ovom vrijednom projektu.

„Gradska je tržnica tradicionalno mjesto okupljanja brojnih naših sugrađana i vjerujem da će ovim novim, inovativnim sadržajem još dodatno privući posjetioce, kako naše sugrađane tako i strane goste kojima imamo itekako što vrijednoga pokazati“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek.

Istarski župan Valter Flego, dodao je kako se projektom KeyQ+ čini dodatni iskorak u promociji naše bogate kulinarske baštine, čime će se dodatno valorizirati naši proizvodi, kao i naše regionalne posebnosti.

„Upravo je jedan od prioriteta Istarske županije pomagati naše domaće proizvođače, zaštiti autohtone istarske proizvode i promicati ih na svjetskom tržištu. Želimo još jače povezati turizam i poljoprivredu na način da naši poljoprivredni proizvodi budu plasirani našim gostima. A dodatnim razvojem i ulaganjima u poljoprivredu ujedno potičemo razvoj ruralnih sredina, kao i ostanak mladih na selu. Stoga, želimo li biti prepoznati kao top turističko-gastronomska destinacija, moramo ulagati u sebe, svoja znanja i prezentaciju“, kazao je župan Flego.

Otvorenju kuhinje prisustvovali su i direktor Tržnice Renato Perc te direktor Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Igor Merlić, koji su također pozdravnim govorima pozdravili otvaranje nove edukacijske kuhinje, u kojoj će se i ubuduće održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule. Posjetioci i strani gosti imat će mogućnost kušati  reinterpretirane recepte austrougarske kuhinje.

Brojni uvaženi gosti podržali su i nazočili današnjem svečanom otvorenju, ispred Grada Pule pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, u ime Istarske županije Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan, te direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.

Također na Dan Europe 9. svibnja 2019. u Gradskoj tržnici Pula, Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola čiji je nositelj Grad Pula s partnerima Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je već tradicionalno zajedničkim snagama i znanjem kroz neformalno druženje približio građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarao na njihove upite, te podijelio prigodne promotivne materijale i EU publikacije. Među brojnim posjetiteljima informacijskog punkta EDIC Pula-Pola, bili su studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile - Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" pod vodstvom prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić.

Proslava europskih vrijednosti nastaviti će se 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIZAJNER/ICA NAMJEŠTAJA - VODITELJ/ICA PRODAJE

Do: 25.09.2020.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA

PROGRAMER/KA MOBILNIH APLIKACIJA

Do: 25.09.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

DJELATNIK/ICA TELEFONSKE PRODAJE

Do: 26.09.2020.

PERUŠKI, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/TEHNIČAR

Do: 27.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA