Dan grada Umaga proslavljen u zajedništvu i svečanom tonu

0

Ovogodišnjoj su svečanosti obilježavanja 6. svibnja, Dana Grada Umaga, prisustvovali brojni sugrađani i gosti koji su u popodnevnim satima dupkom napunili kazališnu dvoranu Umag ne bi li na najljepši način pružili podršku ovogodišnjim laureatima.

Nakon jutarnjeg programa na umaškom groblju, gdje su položeni vijenci povodom 74. obljetnice oslobođenja i pobjede nad fašizmom, a potom i kod spomen obilježja svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, točno u 18:00 sati započela je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga.

Svečanost je započela spektakularnom izvedbom umaških dječjih vrtića, skupina „Kikići“ i „Topo Gigio“, pod vodstvom Monice Marušić, Izidore Fatur Zubin, Gordane Pozzecco i Vanje Zlatar, nakon čega je i službeno počela Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga, i to himnom te svečanom istarskom pjesmom u izvedbi vokalne skupine Istravaganti,  pod dirigentskom palicom Sergija Bernicha. Vrtićka djeca i Istravaganti obogatili su i drugi dio kulturno-umjetničkog programa. Tako su djeca oduševila prepunu kazališnu dvoranu plesnom točkom uz pjesmu „I gotta feeling“, dok su Istravaganti su sve ostavili bez daha uz jedinstvene izvedbe Halellujah!” i „Kalinka“.

Prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Jurica Šiljeg. „Protekla 2018. bila je godina velikih uspjeha i mjerljivih rezultata. Bila je to godina koju ćemo pamtiti po prestižnim titulama, od Europskog grada sporta do najboljeg grada u državi po pitanju demografije, mladih, socijalnih politika i obrazovanja, ali ujedno i godina u kojoj smo započeli niz projekata koji će vrlo brzo promijeniti vizure grada i podići standard života.“ naglasio je Šiljeg.   

Gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese, obratio se građanima i od srca im zahvalio na aktivnom sudjelovanju u stvaranju dodane vrijednosti grada te im ovom prilikom čestitao Dan Grada Umaga. Osvrnuo se na nagrade koje je zasluženo osvojio Grad Umag, na brojne projekte koji su u proteklih deset godina ostvareni na području Umaga, kao i o brojnim projektima koji su u planu za naredni period.

„Zajedno s vama, dragi sugrađani, gradimo naš Umag, grad ustrajnosti i snage, grad zavidne ljepote i neprocjenjive povijesne vrijednosti, grad ideala i snova te grad koji vlastitu budućnost gradi očima djeteta.“ u svojem je govoru naveo gradonačelnik.

Čestitke za Dan Grada Umaga uputili su i dožupanica Giuseppina Rajko, saborski zastupnik Davor Bernardić te izaslanica predsjednika Vlade RH i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić. Svečanost su već tradicionalno upriličili i gradonačelnici bratimljenih gradova Bratislava-Ružinov te Mussolente, kao i mnogobrojni uvaženi gosti, među kojima i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora te državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava gđa. Majda Burić.

Nakon uvodnih govora, uslijedila je službena dodjela priznanja i zahvalnica. Zahvaljujući iznimnom doprinosu razvoju grada, godišnje su nagrade dodijeljene Elvisu Villanovichu za područje društvenih djelatnosti, Branki Grgantov za područje odgoja i obrazovanja, mješovitom zboru „Korona“ za područje kulture te poduzeću Sipro d.o.o. za područje gospodarstva. Nagrade za životno djelo ove su godine dodijeljene Vesni Žmak za doprinos razvoju gospodarstva te doktoru Franku Vivodi za doprinos razvoju zdravstva, dok je počasnim građaninom Grada Umaga proglašen Milan Rakovac.

Zahvalnice gradonačelnika ove su godine dobili Evelin Semeši za područje kulture, Ada Aleksić i Klub za zdrave dojke „Sunčica“ za područje zdravstva te Danijel Korenika i Dobriša Dedić za područje poduzetništva.

Manifestaciju dodijele nagrada zaključila je Vesna Žmak, koja se prigodnim govorom zahvalila gradonačelniku, Gradu Umagu i Gradskom vijeću Grada Umaga u ime svih nagrađenih. Nakon svečanosti, slijedio je veliki koncert grupe „Gustafi“ uz domjenak i druženje za sve građane u parku POU Umag. Bio je to idealan način za nastavak ugodnog druženja naših sugrađana uz dobru glazbu i ukusnu gastro ponudu, čime je proslava Dana Grada Umaga, u pozitivnoj i vedroj atmosferi, i zaključena.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa