Istra u brojkama

Mjere za poduzetnike i ruralni razvoj otvorile 440 novih radnih mjesta

0

Istarska županija je za period od 2014. do 2020. kroz 256 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ugovorila nešto više od 1,7 milijardu kuna, pri čemu je na projektnoj razini 157 poduzeća primilo potporu iz EU fondova, a kroz što je novozaposlenih 315 radnika te 125 novih radnih mjesta kroz projekte ruralnog razvoja. Realizacijom EU projekata podignuta je kvaliteta života stanovnika županije, pa tako 380.642 stanovnika ima koristi od obnove 186,45 km izgrađene/obnovljene kanalizacijske mreže, 690 milijuna kuna za poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području županije, dok je zahvaljujući provedbi EU projekata povećan i broj posjetitelja u nacionalnim parkovima i parkovima prirode povećan za gotovo 45 tisuća.

Uz obnovu i jačanje postojeće infrastrukture značajni pomaci su učinjeni na području jačanja ljudskih potencijala zahvaljujući potporama iz EU fondova, čemu u prilog govori brojka od 5387 korisnika svih mjera zapošljavanja i 1905 korisnika mjera do 29 godina starosti. Daljnjoj edukaciji i osposobljavanju financiranima iz EU sredstava pristupilo je 213 nezaposlenih, 186 učenika primilo je stipendiju za školovanje u obrtničkim zanimanjima te je dodijeljeno 103 stipendija za školovanje u STEM području.

Na području županije, financirani sredstvima fondova Europske unije, kao važniji se ističu projekti Nabava novih autobusa vrijedan 15,3 milijuna kuna kojim će se nabaviti 12 vozila javnog prijevoza, Unapređenje infrastrukture Luke Rijeka vrijedan 23,5 milijuna kuna te Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad istarski za koji je osigurano 316,8 milijuna kuna.

Također, za pomoćnike u nastavi osigurano je 48,2 milijuna kuna i 14,3 milijuna kuna za Specijalističko usavršavanje doktora medicine kako bi se na manje razvijenim i ruralnim područjima osigurao dovoljan broj specijalista medicinskih djelatnosti, a što ujedno osigurava bolju uslugu primarne zdravstvene zaštite. Istarska županija se nalazi na 18. mjestu po ugovorenosti EU fondova prema broju stanovnika. Cjelokupan pregled županija i korištenja EU fondova možete pregledati ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa