U Istru je lakše ući sa slovenske nego 'hrvatske' strane

0
KIlometarska kolona na 'ulazu' u Istru s 'hrvatske' strane snimljena ovih dana
KIlometarska kolona na 'ulazu' u Istru s 'hrvatske' strane snimljena ovih dana

Kada je prije dvije godine na vanjskim granicama Schengena počela stroža kontrola ulazaka i izlazaka na graničnim prijelazima, naši političari osuli su drvljem i kamenjem po slovenskim vlastima, implicirajući da se osvećuju za neuspjelu arbitražu iako su samo provodili EU direktivu (baš kao i naši na hrvatsko-srpskoj granici). No, niti jedan političar, tu prije svega mislim na istarske, pritom nije ukazao na puno veći problem, a to je čvor Matulji zbog kojeg često ulazak u Istru s 'hrvatske' strane traje duže nego iz pravca Slovenije. 

Neki pametnjaković je, kada su se prije četiri desetljeća gradile pristupne ceste prema tek probijenom tunelu Učka, na tom mjestu postavio semafore (iako se izlaz prema Opatiji mogao riješiti na bolji način, bez zaustavljanja prometa na glavnoj cesti). Nedavno je na tom mjestu izvršena rekonstrukcija, ali naravno i dalje bez rješenja za sporne semafore, pa je Pula još uvijek, uz Dubrovnik, jedini veliki hrvatski grad koji s glavnim gradom nije spojen ni auto cestom ni brzom cestom.   

Već sada su se počele stvarati dugačke kolone s obje strane čvora Matulji, a u srcu sezone odlazak iz Istre u Rijeku i dalje prema Zagrebu ili Dalmaciji, kao i ulazak u Istru, pretvorit će se u pravu noćnu moru. Doduše, u nekim dijelovima dana manju, ali bit će situacija kada će kolona vozila biti dugačka i po nekoliko kilometara. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa