Hrvatin o Kinezima: Nekima petokraka više nije mrska

3
Josip Hrvatin, Marica Peršić, Marijan Zec i Josip Kos
Josip Hrvatin, Marica Peršić, Marijan Zec i Josip Kos

„Svaki put nas je sve više, morat ćemo ubuduće izabrati neku veću placu za okupljanje“, rekao je Josip Hrvatin, predsjednik istarskih Društva „Josip Broz Tito“, ispred četrdesetak članova društva koji su se 4. svibnja okupili kod biste Josipa Broza Tita u parku kod autobusnog kolodvora u povodu 39. obljetnice njegove smrti.

Uz melodiju pjesme „Fala“, koju je na klarinetu izvodio Franko Ružić, cvijeće su u podnožje biste položili Marica Peršić, Marijan Zec i Josip Kos. Prethodno je Hana Redžepi položila vazu s ružama iz svog vrta.

U prigodnom govoru Hrvatin je kazao da je prvenstvena svrha ovog okupljanja demantiranje neistina koje se o Titu šire.

„Dok je bio živ bilo je dvadesetak pokušaja atentata na njega, a kada je umro počeli su o njemu svašta pričati i sada smo došli u fazu da se preko novina prenose neki dokumenti o tome da on uopće nije postojao, da je to bio neki drugi čovjek.  Ali, mi smo živjeli s ovim čovjekom i sve što smo postigli, postigli smo s njim. Da li će se netko zvati ovako ili onako, to nama nije bitno,  glavno da je netko čovjek.

Dok je Tito bio živ napredovali smo svakim danom i u svakom pogledu, da upotrijebim onu rečenicu iz filma, i išli smo polako, ali sigurno naprijed. To se danas ne bi moglo reći jer sve ono što je napravljeno onda, sada se rasprodalo i od toga živimo. Uzelo se triput više kredita nego što je imala čitava Jugoslavija i sada, kada to polako nestaje gledamo na neke druge strane; sada nekima više nije mrska ni zvijezda, pa Kinezi preuzimaju.  A Kinezi dolaze iz interesa kao i drugi, samo za razliku od drugih ne napadaju i ne stvaraju ratove po svijetu i ništa ne uzimaju silom, nego:“Mi ti  možemo pomoći i  to ćeš platiti“, kazao je Hrvatin.

Dodao je da nestabilnost u Europi i svijetu općenito potiče na prisjećanje o Pokretu nesvrstanih, kojega je Tito stvorio zajedno s Naserom i Nehruom. Smatra da bi hrvatsko gospodarsvo znatno bolje napredovalo da je zadržano tržište tih zemalja.  

„Nadamo se da će se pojaviti čovjek ili skupina ljudi koji će povesti ovu našu Hrvatsku u bolju budućnost“, završio je Josip Hrvatin svoj govor. (Tekst i foto: Robi Selan)

Hana Redžepi položila je vazu s ružama iz svog vrta

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa