Skup Radničke fronte u Puli: 'Poručuju nam da smo sobarice i konobari'

5

Radnička fronta okupila se u srijedu u Puli kako bi za 1. maj još jednom upozorila na pogubne politike EU, Vlade RH i lokalne stranke IDS prema brodogradnji. Na konferenciji za medije ispred porte Uljanika, nositeljica zajedničke liste za EU parlament Radničke fronte i SRP-a, Katarina Peović poručila je da je ova vlada, kao i one prethodne, odgovorna zajedno s lokalnim političarima za uništavanje brodogradnje. "To je posljedica sluganske politike prema Bruxellesu. Evropa nam poručuje da smo periferija bitna jedino kao bazen jeftine radne snage i tržište za strane proizvode. Poručuju nam da smo sobarice i konobari, a ne proizvođači jednog od najkompleksnijih proizvoda.", rekla je Peović.

Karin Grgorović, radnica Uljanika, upozorila je kako je privatizacija bila početak kraja pulskog brodogradilišta. Uljanikov penzioner Enis Čaušević smatra da je još Ivan Jakovčić odlučio izmjestiti škver, a da je sve nakon toga samo realizacija davno pripremljenog plana u kojem su sudjelovale sve sistemske političke stranke - od IDS-a, HNS-a do SDP-a i HDZ-a. Josip Pino Ivančić, bivši radnik Uljanika, rekao je da je Uljanik izgradio veliki dio Pule i da je krajnje neprihvatljiv način na koji se svi uključeni akteri odnose prema ovoj važnoj industrijskoj grani.

Osim održane konferencije za medije, u prijepodnevnim satima članovi i simpatizeri RF-a prisustvovali su i skupu na Portarati, te sudjelovali u iskazivanju nezadovoljstva lokalnom politikom, čiji je predstavnik, dogradonačelnik Robert Cvek, bio “pozdravljen” zaglušujućim zvižducima. Nakon toga uputili su se u Šijansku šumu, gdje je u 13 sati bio predviđen govor gradonačelnika Borisa Miletića. Predsjednik IDS-a se na licu mjesta i pojavio, ali govor nije održao u zakazano vrijeme, "vrlo vjerojatno kako i on ne bi bio izviždan poput Cveka nekoliko sati ranije na Portarati", smatraju u Radničkoj fronti.

"Unatoč pogubnim politikama EU, Vlade RH i lokalnih političkih struktura prema radništvu uvjereni smo da nastavak borbe za bolju, demokratsku, zelenu i socijalističku Hrvatsku i Evropu nema alternative. Živio 1. maj! Borba se nastavlja!", zaključuju u Radničkoj fronti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA