Medulin

Uspješno održana 14. međunarodna manifestacija Ulika 2019

0
Na proglašenju pobjednika "Ulike 2019"
Na proglašenju pobjednika "Ulike 2019"

„Ulika 2019“, 14. po redu međunarodna manifestacija maslinara i uljara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, održana je 27. travnja u medulinskom hotelu Sensimar. Manifestacija je svečano otvorena u 17 sati, pozdravnim govorima predsjednika udruge Ulika Maria Crnoborija i pročelnice Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin Suzane Racan Stern.

Uslijedila je pokazna rezidba maslina koju je demonstrirao dipl. ing. agr. Edi Družetić, koji je potom za zainteresirane maslinare, uljare i posjetitelje održao predavanje o aktualnostima u maslinarstvu. Nakon kratkog osvrta predstavnice udruge Olea iz Zadra na ovogodišnji panel i provedeno ocjenjivanje uzoraka ulja pristiglih za Uliku 2019. prisutnima su se uz predsjednika udruge Ulika Maria Crnoborija obratili i dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske Županije te Enco Crnobori, novoizabrani direktor Turističke zajednice Općine Medulin, a tijekom dodjele priznanja i nagrada i načelnik Općine Medulin, Goran Buić.

Uz naglasak na tomu da je Ulika uspješna, već tradicionalna, međunarodna smotra maslinara i uljara, te je kvaliteta ulja koja se na njoj prezentiraju svake godine sve viša, govornici su pohvalili organizatora, Poljoprivrednu udrugu Ulika, koja smotru organizira uz financijsku i logističku potporu Općine Medulin, Turističke zajednice Općine Medulin i Istarske županije.

Na ovogodišnju manifestaciji pristigli su uzorci iz cijele Istre, Dalmacije te iz Italije, ukupno je ocijenjeno 103 uzorka, od čega je 51 uzorak dobio zlatnu medalju.

Kao najbolje, šampionsko ulje Ulike 2019., ocijenjena je Istarska črnica Enija Zubina iz Buščine kod Umaga, a među „Top 10“ pozicionirale su se buža i istarska bjelica Davora Zaninija iz Banjola, Agroproduktovo višesortno ulje, rosignola Livija Košare iz Vodnjana, višesortna ulja Joška Kovačića iz Omiša i Željka Karamana iz Podstrane, istarska bjelica Kristijana Ivetca i Marija Crnoborija iz Banjola, te buža Roberta Voštena iz Svetog Lovreča.

Po proglašenju pobjednika 14. međunarodne manifestacije maslinara i uljara ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Ulika 2019“ uslijedila je zajednička večera svih okupljenih te zabava, pjesma i ples uz glazbeni program Magnolije, Vesne Nežić Ružić te Serđa Valića kojeg je pratio Petar Banko – Bakalaj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa