Istarski vatrogasci u Grožnjanu slavili svetog Florijana

0
Vatrogasci su u procesiji nosili kip sv. Florijana
Vatrogasci su u procesiji nosili kip sv. Florijana

U organizaciji Vatrogasne zajednice Istarske županije i uz potporu JVP Umag i DVD Buje, istarski vatrogasci s prijateljima iz Slovenije i Italije i građanima grožnjanske općine slavili su 27. travnja 2019. godine   na Bujštini svog zaštitnika Svetog Florijana. Svečanost je održana kod jedine crkvice u Istri koja nosi ime tog sveca, na maloj uzvisini između Marušića i Grožnjan. Kod te crkvice mještani obližnjih naselja tradicionalno slave Sv. Florijana, također svog mjesnog nebeskog zaštitnika.

Među uzvanicima slavlja  bili su župan Valter Flego, gradonačelnici i načelnici iz Istre te predstavnici više institucija, ustanova i udruga s kojima surađuju istarski vatrogasci.

Sudionici proslave okupili su se kod nekadašnje tvornice Metalko, odakle su mimohodom, noseći kip svog zaštitnika, krenuli do crkve Svetog Florijana. Svečano misno slavlje predvodio je novigradski župnik Luka Pranjić uz sudjelovanje grožnjanskog župnika Miroslawa Paraniaka. Na početku misnog slavlja blagoslovljen je novi kip svetog Florijana.

U prigodnoj propovijedi  don Luka Pranjić govorio je o biografiji svetog Florijana istaknuvši da je taj nekadašnji vojni veteran širio kršćanstvo u vrijeme najvećeg progona te  podsjetio da vatrogasci na poseban način štuju Sv. Florijana koji je umro  mučeničkom smrću ustrajan u svojoj vjeri.

- Ta njegova vrlina resi i vas, jer vi na djelu pokazujete solidarnost. Vi  spašavate dobra i žrtvujete se za druge. Zar to nije veliko da čovjek daje i riskira svoj život za nekoga drugog? Za takvo nešto nema dovoljne nagrade ili plaće, ali ako to izostane nećete se zabrinuti, jer znate da činite dobro. Upravo to  jedna je od najvećih vrednota kada je čovjek spreman uložiti nešto bez ikakve nadoknade za dobro drugih ljudi, rekao je don Luka Pranjić.

Na kraju misnog slavlja sve sudionike svečanosti pozdravili su načelnik općine Grožnjan Claudio Stocovaz, županijski vatrogasni zapovjednik i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevac i  istarski župan Valter Flego.

Županijski zapovjednik  je istaknuo da su istarski vatrogasci u proteklih godinu dana odradili sve zadaće na najbolji način te poručio da su potpuno spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu i da će se znati suprotstaviti svim opasnostima. Pozdravljajući goste iz Slovenije i Italije podsjetio je na zajednički europski projekt  osposobljavanju vatrogasaca te posebice istaknuo dobru suradnju s kolegama iz susjedne Primorsko-goranske županije.

Župan Flego je pozdravljajući vatrogasce i sve sudionike slavlja svetog Florijana  izrazio veliku zahvalnost istarskim vatrogascima na svemu što čine.

- Mislim da na sve učinjeno možemo biti ponosni i smatram da smo dostigli visok stupanj međusobnog povjerenja, solidarnosti i odgovornosti što i dalje treba njegovati i dograđivati, poručio je Flego.

U znak sjećanja na ovogodišnju proslavu svetog Florijana županijski zapovjednik uručio je kipiće sveca zaštitnika predstavnicima vatrogasaca Italije i Slovenije, Primorsko-goranske županije, svećenicima Luki Pranjiću i Miroslawu Paraniaku, Istarskoj županiji,  Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, Policijskoj postaji Buje, JVP Umag i DVD Buje. Svečana proslava sv. Florijana i nastavljena je zajedničkom večerom, druženjem i zabavom u Marušićima. (Tekst i foto: Asim Čabaravdić) 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa