Denis Mohorović:

'Žele me deložirati, ali ne vraćaju mi novac za nekretninu'

0
Denis Mohorović
Denis Mohorović

Denisu Mohoroviću iz Sv. Martina u općini Sv. Nedelja prijeti deložacija 8. svibnja. Istina, ne iz stana, nego radionice, koju njegova obitelj koristi od 1959. godine, dakle šezdeset godina. U tom ju je razdoblju održavala, investirala u nju i na kraju platila njezin otkup. Ogorčen postupcima suda i Općine Sv. Nedelja, Denis Mohorović odlučio je svoj problem iznijeti u javnost.

Nekretnina je poznata pod nazivom Marangonija jer je njegov otac u njoj obavljao stolarski obrt. Nalazi se Kortu tj. kaštelu u Sv. Martinu u kojemu, u njezinoj neposrednoj blizini, obitelj Mohorović ima stan.

„Plaćali smo stanarinu Stambenom poduzeću Labin i iskoristili smo pravo prvokupa 1994. godine. Općina Sv. Nedelja donijela je 20. studenoga 2011. godine odluku da se mom ocu izda pravo prvokupa Marangonije. Kako su moji roditelji tada već bili u mirovini, na raspisani javni natječaj prijavio sam se ja. Ponudio sam najveći iznos i Općina je samnom sklopila kupoprodajni ugovor. Nakon toga je Klaudio Franković, koji se također natjecao, tužio Općinu i tražio da ugovor sa mnom bude poništen i da se sklopi s njim“, priča Mohorović.  

Rinaldo Radičanin, treći kandidat za kupnju Marangonije, na sudu je izjavio da odustaje od kupnje. Sud je odbacio Frankovićevu tužbu, ali on nakon toga predmet daje na Županijski sud u Puli, koji ga vraća u Labin na ponovno suđenje i tada za obitelj Mohorović počinju nevolje.

„Na ponovnom suđenju Frankovićeva tužba je prihvaćena i ugovor je poništen. Zanemarena je činjenica da sam kao član obitelji imao pravo prvokupa i da sam platio pun iznos i porez na nekretninu. Županijski sud je potvrdio presudu, ali novac mi nikada nije vraćen. Vjerovao sam da zbog toga imam pravo na posjed Marangonije, pa sam podnio ustavnu tužbu. Franković je tada odustao od svoje tužbe i više nije bilo prepreke da se konačno upišem kao vlasnik“, priča Mohorović.  

No, to se tako samo činilo jer sada Općina diže tužbu kojom traži povratak Marangonije u njeno vlasništvo.

„Od Općine sam zatražio i dobio potvrdu o izvršenoj uplati za Marangoniju, nakon čega mi je dozvoljena predbilježba na sudu, ali tadašnji načelnik Srećko Mohorović nije dozvolio uknjižbu, nego je tražio brisanje predbilježbe i povratak nekretnine u vlasništvo Općine“, priča dalje Mohorović.

Općina nije pokazala namjeru da mu vrati uplaćeni novac. Dapače, pokrenula je novu tužbu kojom od njega traži 50 tisuća kuna na račun najma za korištenje Marangonije.

Općina Sv. Nedelja ne želi se očitovati o ovo problemu dok traje više sudskih postupaka o Marangoniji, osim da kupac nikada nije zatražio povrat uplaćenog novca nego nastoji doći u vlasništvo nekretnine. Denis Mohorović je 29. travnja slučaj prijavio DORH-u. (Tekst i foto: Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa