U Kršanu otvoren deseti jubilarni Festival samoniklog bilja

1
Na 10. Festivalu samoniklog bilja u Kršanu
Na 10. Festivalu samoniklog bilja u Kršanu

Načelnik Općine Kršan Valdi Runko svečano je 27. travnja otvorio jubilarni 10. Festival samoniklog bilja na kršanskom Pristavu.

Među uzvanicima nalazili su se pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Isatrske županije Ezio Pinzan, zamjenica župana Giuseppina Rajko, pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kršan Zdravko Vidak i zamjenik kršanskog načelnika Roman Carić.  

Podsjetivši da je ljekovito i aromatično bilje gospodarski potencijal Istarske županije, Pinzan je kazao da se Kršan u proteklim godinama profilirao kao središte takve djelatnosti te da stoga županija podržava njegov plan izradnje Centra za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja. „Vjerujem da ćemo u budućnosti organizirati i Udrugu proizvođača ljkovitog i aromatičnog bilja kako bismo ovu gospodarsku granu proširili na cijelu županiju“, dodao je pročelnik Pinzan.

„Ova manifestacija u predsezoni dodana je vrijednost ruralnoj Istri i poziva domaće i strane goste da vide kvalitete istarskih ruralnih područja“, kazala je među ostalim Monika Udovičić.

Zahvalivši se svima koji su pridonijeli ostvarenju Festivala samoniklog bilja u proteklih deset godina načelnik Runko je prije proglašenja Festivala otvorenim istaknuo: „Riješili smo s Ministarstvom financija sva pitanja i uskoro krećemo u postupak izgradnje inftrastrukture naše buduće Poslovne zone.“  

Deseta obljetnica Festivala, kojega je inicirala bivša direktorica TZ Općine Kršan Patricija Zanketić, obilježena je i slavljeničkom tortom, koju su zajedno rezali Pinzan, Runko i direktorica TZ-a Ariana Brnetić.

Program otvorenja imao je svoju glazbenu dimenziju: Mantinjadu su na sopelema izveli Zoran Karlić i Rok Lukšić, a nastavku je nastupio Zbor OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić te učenica škole, harmonikašica Karla Levak. Program je vodila Silvana Fable.

Uz obilnu ponudu samoniklog jestivog bilja i prerađevina, te niza predavanja i radionica, među kojima je najpopularnija Radinica pokaznog branja bilja pod vodstvom Franka Zgrablića, mamac za publiku je gostovanje španjolskog kuhara Tomasa Carbonera Caraballa koji se, također obilnoj i raznovrsnoj gastronomskopj ponudi, pridružio fritajom od šparoga s pršutom na španjolski način. (Tekst i foto: Robi Selan)

Valdi Runko

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA