Vili Basanese:

'Sanja Radolović je najistaknutija oporbena političarka u Istri'

1
Vili Basanese, Sanja Radolović i Tonino Picula
Vili Basanese, Sanja Radolović i Tonino Picula

Povodom skorog održavanja izbora za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine predsjednik istarske županijske organizacije SDP-a Vili Bassanese i predsjednica GO SDP Pule i istarska kandidatkinja SDP-a na EU izborima Sanja Radolović ugostili su 26. travnja u Puli nositelja SDP-ove liste na izborima za Europski parlament Tonina Piculu.

U uvodu tiskovne konferencije umaški gradonačelnik i predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese ukratko je predstavio Tonina Piculu i Sanju Radolović kao kandidate na EU izborima rekavši za Tonina Piculu da je svojim zalaganjem za afirmaciju jadranskih otoka i priobalja te zalaganjem za pravovremenu i postepenu integraciju u „europsku obitelj“ naših susjednih država koje još nisu članice EU napravio korak ispred svih EU zastupnika.

Za Sanju Radolović rekao je kako je najistaknutija oporbena političarka u Istri te kako je svojim vođenjem pulskog SDP-a te aktivnostima u Gradskom vijeću Pule i Županijskoj skupštini pokazala da je „svijetla budućnost“ SDP-a i s pravom predstavlja Istru na SDP-ovoj listi.

Picula: Ravnopravnost je ključna riječ SDP-ova programa

Nositelj SDP-ove liste za Europski parlament Tonino Picula rekao je da se građani na ovim izborima određuju prema budućnosti Europske unije, a nejednakost regija u Europskoj uniji i Hrvatskoj može se riješiti "alatima Kohezijskoga i Europskoga socijalnog fonda". Po njegovim riječima, upravo je kohezijska politika jedan od instrumenata kojima je cilj ukloniti ili barem smanjiti disparitete unutar EU-a. Istaknuo je da se Hrvatska treba izboriti da idućem razdoblju iz EU proračuna dobije više novca za smanjenje nejednakosti regija i za razvoj gospodarstva.

"Kao zastupnicima progresivnih vrijednost, na nama je da u Hrvatskoj, kao i Uniji, nastavimo političku borbu. To je borba da Hrvatska u sljedećemu sedmogodišnjem razdoblju dobije još više sredstava iz EU proračuna za smanjenje nejednakosti naših regija i razvoj našeg gospodarstva", naglasio je Picula.

Picula je zatim poručio da je ravnopravnost ključna riječ SDP-ova programa. To je, smatra on, ravnopravnost shvaćena kroz njezine tri dimenzije. "Mi kroz naš program zapravo razrađujemo ravnopravnost na razini građana, ravnopravnost regija i ravnopravnost država članica", rekao je Tonino Picula.

Picula je na kraju istaknuo: "Ovi su izbori okvir u kojem će se građani odrediti ne samo o pojedinoj politici koju zagovaraju, nego će odrediti kurs reformi Europske unije kojoj je potrebna ozbiljna politička reforma. Mi u Hrvatskoj da bismo bili dio rasprava o tome kako urediti EU prije svega moramo se odrediti o cijelom nizu vrijednosti unutar same Hrvatske, a stranke i sami građani na europske izbore izlaze podijeljeni kao nikad prije.“

Sanja Radolović predstavila deset točaka programa za koje će se zalagati

Sanja Radolović predstavila je deset točaka programa za koje će se zalagati: reformu obrazovnog sustava, zadržavanje i povećanje zaposlenosti mladih u Hrvatskoj, zdravstvo dostupno svima, rast mirovina kao u EU i izgradnju domova za starije i nemoćne osobe, rodnu ravnopravnost i jačanje položaja žena u društvu, povećanje iskoristivosti EU fondova, zaokret EU u smjeru brodogradnje, smanjenje stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu po uzoru na ostale zemlje na Mediteranu, jednake kamatne stope za sve građane EU-a i borbu protiv jačanja ekstremnih političkih opcija koje stvaraju duboke podjele u društvu i koče društveno – gospodarski razvoj.

„Reforma obrazovnog sustava kroz postavljanje srednjoškolskog obrazovanja kao obveznog, vraćanje „starog“ sistema dualnog strukovnog obrazovanja, dostupni vrtići, topli obroci u školama i prijevoz za naše predškolarce i učenike kao i osiguranje jednosmjenske nastave garancija su rasta demografske politike i sprječavanja iseljavanja“, rekla je Radolović.

„Problem opstanka brodogradnje nije od jučer i to nije samo nacionalni problem. Europska unija mora promijeniti svoj stav i način djelovanja naspram brodogradnje, inače ćemo kroz deset godina biti svjedoci stavljanja „ključa u bravu“ većine europskih brodogradilišta. Europa se trenutno suočava s time da su se intelektualno vlasništvo i patenti nastali u europskim brodogradilištima realizirali kod konkurencije s Dalekog istoka – korejskih i kineskih brodogradilišta čije su nacionalne politike zauzele stav kako je brodogradnja strateška grana, dobivaju izdašne državne potpore i dobit im se broji u milijardama. Europska unija, s druge strane, nema jasan smjer razvoja europske brodogradnje, izuzev stava da su potpore i subvencije kršenje tržišnog natjecanja“, nastavila je Radolović

Zaključno je poručila: "Imam viziju Europe posvećenu primarno stvaranju radnih mjesta s plaćom kojom će svaki stanovnik EU-a imati dostojanstven život, prilikom čega temeljne vrijednosti socijalne Europe ne smiju doći u pitanje. Fokus je na obrazovanju, zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja mladih, a temelji svakog stupa društva su kvalitetan obrazovni sustav, zdravstvo dostupno svima te jako i konkurentno gospodarstvo.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa