komentar eleonore vlačić

Hoće li Šajeta i Gustafi na EU izborima glasati za HDZ?

1
Eleonora Vlačić
Eleonora Vlačić

Hrvatska po treći put sudjeluje na izborima za Europski parlament. Za 12 (ili 11 ako Velika Britanija i nakon svibnja ostane u EU) fotelja u Briselu natječe se čak 396 kandidata s 33 liste. Zanimljivo, među njima je samo troje Istrijana – aktualni župan Valter Flego iz Buzeta prvi je na listi tzv. Amsterdamske koalicije, Sanja Radolović iz Pule deseta je na listi SDP-a i Kristina Bulešić iz Pule osma na listi HNS-a.

Razumljivo je da na listi nacionalnih stranaka nema puno Istrana, a još je razumljivije da je na listi koju predvodi IDS samo jedan Istrijan. Naime, kako na EU izborima veliku ulogu imaju preferencijalni glasovi, IDS-ovci su sve karte stavili na Valtera Flega, kako se glasovi njihovih birača ne bi rasipali između više IDS-ovih kandidata.

AMSTERDAMSKA PROLAZI

Prema trenutnim anketama Amsterdamska koalicija, koju pored IDS-a još čine HSS, Glas, HSU, PGS, Demokrati i Hrvatski laburisti, sigurno prelazi izborni prag i jedan kandidat s te liste će vrlo vjerojatno postati zastupnik u idućem sazivu EU parlamenta u Briselu. No, hoće li to biti Flego ili netko drugi s te liste, odlučit će preferencijalni glasovi. Budući da je Flego prvi na listi, a preferencijalni glasovi se uzimaju u obzir samo ako kandidat osvoji više od deset posto preferencijalnih glasova u odnosu na ukupni broj glasova koje je osvojila lista, osobno mislim da nitko s te liste ne može ugroziti Flega jer na njoj ima previše kapitalaca pa će se preferencijalni glasovi raspršiti na više zvučnih imena.

Nije mi samo jasno zašto je IDS-u i Glasu, liderima te koalicije, trebao savez s marginalnim strankama poput Demokrata bivšeg ministra Miranda Mrsića ili Hrvatskih laburista za koje ni njihovi nekadašnji članovi više ne glasuju. Jedino ako im je cilj bio amortizirati glasove koji bi išli samo Anki Mrak Tartitaš, pa su za glasače izvan Istre na listu dodani i drugi kapitalci.

Po meni im nije trebao ni HSS, čiji će birači ionako više glasati za druge, konzervativne liste, nego za onu na kojoj je njihov lider Krešo Beljak, koji bi svom svjetonazoru više pristao uz Glas i HNS nego HSS.

PROBLEMATIČNI HSS  

Izbor HSS-a za koaliciju posebno može biti problematičan za dio IDS-ovih birača koji imaju averziju prema strankama s hrvatskim predznakom (a takvih još uvijek ima). Naime, na izbornom listiću neće pisati Amsterdamska koalicija nego popis stranaka u koaliciji koji počinje baš s Hrvatskom seljačkom strankom.

Iako se stranke trude ove izbore prikazati kao najvažnije jer se, eto, više od dvije trećine zakona koji određuju naš život donosi u Briselu, sama kampanja više izgleda kao da su izbori za Sabor pa uglavnom prevladavaju nacionalne teme. Birači će ionako, ako i uvijek, glasati prema osobnim simpatijama i svjetonazoru a ne prema onome što će te stranke zastupati ili su zastupale u EU parlamentu.

Evo jednog primjera. Za moju egzistenciju, kao i većine osoba koje žive od autorskih djela, dakle novinara, fotografa, snimatelja, glazbenika… od životne je važnosti bila EU direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Nakon gotovo dvogodišnje rasprave EU parlament nedavno ju je napokon izglasao i njime će se ubuduće internetske divove poput Googlea, Facebooka i YouTubea natjerati da dio svojih prihoda (koji se inače mjere u milijunima milijarda) dijele s medijskim kućama i autorima čije sadržaje sada besplatno prenose putem svojih platformi i na njima zarađuju.

Od aktualnih hrvatskih EU parlamentaraca samo su HDZ-ovi zastupnici podržali taj zakon, a protiv su bili SDP-ovci, te zastupnici IDS-a i Glasa. Mislite li da će sada, primjerice, Goran Bare, Šajeta ili Gustafi zbog toga glasati za HDZ. Čisto sumnjam.

ŽIVI ZID

A najsmješnije su mi liste stranaka poput Živog zida koje u svojim programima otvoreno zagovaraju izlazak Hrvatske iz Europske unije. Ne znam koji je onda smisao njihove kandidature? Valjda zbog tih nekoliko tisuća eura mjesečne plaće. Mrska im je Europa, ali im nije mrska plaća EU zastupnika.  

Zapravo, kada je Živi zid u pitanju, ja se tim egzibicionistima više i ne čudim. Više me brine što živim u državi u kojoj postoji čak 10 posto onih koji ih podržavaju. Za one koji ne znaju, Živi zid bi izveo Hrvatsku iz EU i vezao je s Rusijom i Kinom, protiv su uvođenja eura (iako sam uvjerena da kada daju oglas za prodaju stana ili auta, cijenu istaknu isključivo u eurima), zabranili bi cijepljenje i protiv su uvođenja 5G mreže u telefoniju i internet, jer je, po njima, štetna za zdravlje. Zamislite, ove gluposti pale kod čak 10 posto Hrvata. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa