Kružni tok na ulazu u Rabac izgrađen prije roka

0

Kratak rok, a veoma opsežan posao na izradi novog ulaska u naselje Rabac, na ovaj način moguće je sumirati ono što se posljednjih mjeseci događalo na samom ulazu u ovaj turistički biser. Dio je to prometnice koja je bila pod velikim opterećenjem pogotovo u ljetnim mjesecima.

Sa radovima se započelo krajem studenog prošle godine, a uključivali su radove na širokim iskopima za proširenje djela raskrižja i izgradnje novog izlaza prema brdu kojim se osigurava novi pristup raskrižju za buduće povezivanje gornjih zona Rapca. Potom je izvršeno polaganje nove i preslagivanje postojeće podzemne komunalne infrastrukture, izgradnja konstrukcije kolnika od tampona i asfalta, postavljanje rasvjete, signalizacije i finalno pejzažno hortikulturno uređenje zelenih površina uz raskrižje. 

Radovi su privedeni kraju i prije dogovorenog roka, odnosno prije blagdana Uskrsa kada i započinje turistička sezona, a ovo ulaganje Grada Labina značajno će doprinijeti sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i bržem, lakšem i sigurnijem prometovanjem na ovom dijelu. 

Izvođač radova bio je Obrt u građevinarstvu Rakos, a vrijednost ugovorenih radova je 5.087.243,00 + PDV. Hortikulturne uređenje izvelo je Komunalno poduzeće 1. Maj Labin.

Zanimljivo je i uređenje samog rotora koje će biti u potpunosti u mediteranskom stilu. Predstavljati će oblik mora s tri barke, iza njega slijedi jedan bijeli pojas koji predstavlja rivu,  a za njom povišeni dio koji predstavlja brda našeg podneblja obrasla mediteranskim biljem. U istočnom će dijelu kružnog toka biti postavljen stup visok dva metra kojeg je izradila radiona trgovačkog društva 1. MAJ-a, te će on predstavljati svjetionik, a biti će ispunjen mahovinom koja zadržava vlagu.

„Svjesni smo potrebe ovakvih tipa ulaganja u poboljšanje komunalne infrastrukture. Ovim ulaganjem većim od šest milijuna kuna riješio se jedan veliki problem u Rapcu kojim se omogućuje lakši, sigurniji i protočniji način prometovanja. Osim samog rotora, ove godine značajna su i ostala ulaganja u komunalnu infrastrukturu Rapca poput novih parkirnih mjesta koje se izgrađuju na par punktova te ove godine dobivamo preko 200 novih parkirnih mjesta u ovom naselju, a svi smo svjesni potrebe za istima. Evo, upravo je jučer završen postupak javne nabave, tj. Odluka je postala izvršna te ovih dana potpisujemo ugovor s izvođačem o izgradnji parkirališta i potpornog zida čija je vrijednost veća od 1,6 milijuna kn. Samo na tom mjestu dobit će se više od 60 novih parkirnih mjesta, a u neposrednoj blizini izgradnje istih sanira se i stepenište koje spaja ulicu Slobode sa rivom i olakšat će komunikaciju sa centrom mjesta, rabačkom rivom za koju vjerujem da ćemo je već ovog ljeta vidjeti bez automobila“, naglasio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa