U pulskoj bolnici samo jedan anesteziolog ne želi raditi pobačaje

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Od svih bolnica kojima je redakcija 24sata poslala upit, KBC Rijeka jedina je bolnica u kojoj nitko od zaposlenih zdravstvenih radnika nije uložio priziv savjesti, i to ni na jednom odjelu i ni za koji medicinski zahvat.

Ginekolozi tamo uredno obavljaju pobačaje, radi se umjetna oplodnja, presađuju se matične stanice, cijepe se djeca, daje se anestezija... Upravo kod navedenih medicinskih zahvata liječnici i drugi zdravstveni radnici najčešće ulažu priziv savjesti. Na njega imaju pravo zahvaljujući nizu zakona iz područja zdravstva.

Jedan od njih je Zakon o liječništvu, kojim se propisuje kako se liječnik zbog svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta ako se to ne kosi s pravilima struke i ako se time ne uzrokuje trajna posljedica za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. Pravo na priziv savjesti na isti je način propisan i Zakonom o sestrinstvu, Zakonom o stomatološkoj djelatnosti i Zakonom o medicinskoj oplodnji.

U Ministarstvu zdravstva tvrde da je, prema njihovim saznanjima, ukupno 188 specijalista ginekologije i opstetricije te oko 120 medicinskih sestara, odnosno primalja izrazilo priziv savjesti. Provjerili smo stanje u brojnim hrvatskim bolnicama. Na Svetom Duhu u Zagrebu 20 ginekologa uložilo je priziv, u Petrovoj bolnici njih 40 od 45, u Merkuru šest ginekologa i tri anesteziologa, i to za namjerni pobačaj, u Vinogradskoj bolnici 15 od 19 ginekologa. U Općoj bolnici Pula samo je jedan liječnik anesteziolog uložio priziv savjesti, i to za pobačaj, potvrdila je za 24sata ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa