Prihvaćanjem rebalansa:

Grad Umag postigao najviši proračun u svojoj povijesti

0
Buduća Srednja škola Umag
Buduća Srednja škola Umag

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga održanoj 17. travnja vijećnicima je predložen rebalans proračuna kojim se raspoređuje višak proračuna iz 2018. godine. Konačan prijedlog proračuna dostigao je vrijednost od 256,4 milijuna kuna. Radi se o povijesno najvišem proračunu Grada Umaga iza kojeg stoje najveći, ali i najznačajniji projekti na području Umaga, od kojih posebno treba istaknuti projekte u obrazovanju, zaštiti okoliša, ulaganje u gospodarsku zonu te uređenje grada.

Izglasanim proračunom, kojeg su podržali svi vijećnici osim četiri vijećnika IDS-a, omogućeni su mnogi hvalevrijedni projekti za građane Umaga.

Izgradnja nove osnovne škole, vrtića i srednje škole

Demografija i obrazovanje prioritetna su područja i u 2019. godini, a umaški je sustav nedvojbeno jedinstven u državi. Visina izdvajanja za obrazovanje daleko prelazi prosjeke najrazvijenijih država Europe, a sve u cilju osiguravanja kvalitetnog odrastanja najmlađih stanovnika, od jaslica do fakulteta.

"U okviru projekta Umag-grad djece 2010.-2020.“ samo ove godine pokrećemo izgradnju ili obnovu pet škola i vrtića, što je izniman slučaj u povijesti našega grada, ali i jedinstveni primjer dobre prakse u Hrvatskoj. U završnoj fazi smo pripreme dokumentacije za projekt energetske obnove i rekonstrukcije Osnovne škole Marije i Line, za što je predviđen iznos od preko 22 milijuna kuna. Valja istaknuti kako smo dvije trećine sredstava osigurali iz EU fondova. Istovremeno započinjemo izgradnju nove osnovne škole i novog vrtića u naselju Murine, za što je predviđeno 17 milijuna kuna. U tijeku su radovi na rekonstrukciji centralnog vrtića „Girotondo“ kojeg ćemo dovršiti do početka naredne pedagoške godine. Ovom ćemo investicijom dodatno podignuti standarde te kvalitetu boravka i odgoja naše djece", rekao je gradonačelnik Vili Bassanese.

U ovoj godini započet će se i izgradnja umaške srednje škole. Projekt je težak gotovo 80 milijuna kuna, a bit će izgrađen u dvije faze. "Iako je izgradnja srednje škole u ingerenciji Istarske županije, nismo naišli na razumijevanje župana, niti vidimo ikakvu želju, perspektivu ni iskrenu namjeru da Županija izgradi srednju školu u Umagu. Ne možemo se složiti s politikom Županije koja koči razvoj i perspektivu našega grada, stoga smo preuzeli odgovornost te ćemo postati prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će samostalno, o svom trošku, izgraditi srednju školu. Isti je slučaj bio i s Domom za starije i nemoćne osobe. No, danas Umag ima svoj Dom, i to najbolji u regiji. Iznimno smo ponosni što smo svojim primjerom dobre prakse našim umirovljenicima osigurali najviše standarde aktivnog i zdravog starenja u Hrvatskoj. Razvidno je, dakle, kako su obrazovna politika i djeca naše odrednice te će Grad Umag u 2019. godini za obrazovanje izdvojiti više od trećine svojeg proračuna", rekao je gradonačelnik.

Dovršetak izgradnje novog Trga 1. svibnja

Nadalje, u sklopu održivog razvoja grada i projekta „Smart city - Green city“, nastavlja se s projektima zaštite okoliša i izgradnjom deponije građevinskog otpada te sanacijom deponije komunalnog otpada.

Ovogodišnjim investicijom od 16 milijuna kuna u infrastrukturu dovršit će se višegodišnje ulaganje u gospodarsku zonu „Ungarija“ te tako osigurati uvjete za daljnji gospodarski rast i razvoj Umaga.

Na području komunalne uređenosti, najviša investicija u novoj godini predviđa dovršetak izgradnje novog Trga 1. svibnja, a ista iznosi 10 milijuna kuna.

Osim navedenog, prihvaćen je novi Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH kojim će se konačno riješiti višegodišnje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem za umaške poljoprivrednike.

Usvojena je, ujedno, i Odluka o donošenju UPU- proizvodne zone Juricani kao mogućnost budućih gospodarskih aktivnosti.

Javna priznanja Grada Umaga

Na samom kraju, izdvajamo kako su na 14. sjednici Gradskog vijeća usvojeni prijedlozi Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Umaga, a koja će biti službeno uručena na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Dan Grada Umaga, 6. svibnja o.g. Tako su za godišnju nagradu odabrani Elvis Villanovich, Branka Grgantov, mješoviti pjevački zbor „Korona“ i tvornica Sipro d.o.o., dok će nagrade za životno djelo biti uručene dr. Franku Vivodi i Vesni Žmak. Kao počasni građanin Grada Umaga odabran je Milan Rakovac.

Posljednja, 14. sjednica Gradskog vijeća Umaga, na kojoj je usvojeno niz iznimno važnih akata, predstavlja svojevrsnu odskočnu dasku koja će omogućiti daljnji ubrzani rast i razvoj ovog grada. U konačnici, navedeno će osigurati sve ljepšu vizuru Umaga, sve kvalitetniji i zdraviji život svih građana te sve veći pozitivan utjecaj na demografsku obnovu zajednice, ali i cijele Hrvatske. Umag postaje grad primjer u svim segmentima, što potvrđuju i mnogobrojna priznanja i nagrade koje iz godinu u godinu Umag zasluženo dobiva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa