Pula među top 10 gradova po izdvajanju za poduzetnike

2

Već drugu godinu zaredom Grad Pula ističe se kao jedini veliki hrvatski grad u top 10 kad je riječ o potporama za poduzetnike i obrtnike. Rezultat je to analize koju je na osnovu podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2017. godinu izradio i prenio portal gradonačelnik.hr koji, zajedno s Jutarnjim listom, surađuje na projektu „Najbolji grad“. Prema rezultatima istraživanja, sa 160 kuna per capita Pula izdvaja čak 2,5 puta više sredstava nego Grad Zagreb koji po glavi stanovnika za poduzetnike izdvaja 59 kuna.

"Stvaranjem pozitivnog poslovnog okruženja Grad Pula potiče poduzetnike i gospodarstvenike na stvaranje novih vrijednosti za širu zajednicu. Tako provedba različitih poticajnih mjera i programa usmjerenih prema poduzetnicima pridonosi smanjenju nezaposlenosti pa Pula u posljednje dvije godine bilježi više od 1.000 novozaposlenih osoba u privatnom sektoru, odnosno 2.800 pulskih poduzetnika danas zapošljava čak 14.800 ljudi. Ovi podaci svakako pridonose činjenici kako stopa nezaposlenosti u Puli danas iznosi 2,5 posto, odnosno dva je puta niža od prosjeka Europske unije te čak tri puta niža od hrvatskog prosjeka“, naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva Grad Pula osigurava paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva, uključujući i olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput nižih komunalnih doprinosa te subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvijali novoosnovanim tvrtkama Grad nudi potpore kojima se potiče zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinancira nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju i ulaganje u standarde kvalitete te pruža potporu prilikom pripreme i kandidiranja EU projekata kao i prilikom nastupa na međunarodnim sajmovima. Grad Pula financira i organizaciju manifestacija seminarsko-edukativnog tipa, sufinancira razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a daje i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Dodatno, u suradnji s portalom gastroposao.eu, strukovnim portalom financiranim iz sredstava EU, Grad Pula provodi poticajnu mjeru za zapošljavanje radne snage u turističkoj djelatnosti. Ovim inovativnim kanalom podrške za zapošljavanje Grad proaktivno, brzo i učinkovito pomaže u rješavanju gorućeg pitanja u turizmu, a to je pronalaženje radne snage za predstojeću turističku sezonu.

Osim direktnih mjera pomoći Grad ulaže i u infrastrukturu pa je posebno značajan projekt budućeg co-working prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar za poduzetnike.

„Na cjelokupnu kvalitetu života u Puli danas utječe niz faktora, a upravo zahvaljujući sustavnom radu i jasnom usmjerenju prepoznati smo kao jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj. Nastavit ćemo koristiti svaku priliku kako bismo kontinuirano unaprjeđivali standard života svih naših građana“, zaključio je gradonačelnik Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa