promocija u puli

Knjiga o porezima: 'Oni su cijena života u modernom društvu'

0

U punom VIP salonu Doma Hrvatskih branitelja u Puli održana je 12.04.2019. godine, promocija knjige „Veća dobit manji porez“, autora Silvije Radulović i Stanka Radulovića.

Knjiga na jednostavan i nadasve zanimljiv način obrađuje fiskalni sustav kroz povijest s posebnim naglaskom na aktualni porezni sustav u Republici Hrvatskoj. Također, kroz primjere iz svakodnevnog života i poslovanja, objašnjen je utjecaj poreza na građane, gospodarstvo i poduzetništvo.

Autori su istaknuli kako se s porezima susrećemo svakodnevno, bili toga svjesni ili ne te kako su oporezivi dohodak, imovina i potrošnja. Kad otiđemo u trgovinu, kroz cijenu svakog artikla, plaćamo porez, otiđemo li popiti kavu u kafić, pridružit će nam se i država jer ćemo platiti porez. Nekad su vlasti uvodile razne poreze kako bi korigirale nepoželjna ponašanja svojih državljana ili jednostavno zaradile na njima pa se tako kroz povijest susrećemo s porezom na brade, prozore, kukavičluk, pokoravanje i sličnim porezima koji se pamte i navode kao bizarni porezi. Danas su porezi svuda oko nas te se smatraju cijenom života u modernom društvu. Bez njih ne bi bilo sudstva, vojske, policije, zdravstva, obrazovnog sustava, parkova i sličnih povlastica o kojima, dok ih koristimo, najčešće uopće ne razmišljamo.

Mrtvi teret oporezivanja

Povijesni izvori sežu do samih početaka civilizacije, a iako su se kroz stoljeća profilirali na najbolji mogući način, mjesta za poboljšanje uvijek ima. Njihova osnovna funkcija morala bi biti razvojna i trebali bi služiti za poticanje gospodarstva dok se, kad je njihov broj prevelik i kad su stope nesrazmjerne, postiže upravo suprotan efekt. Negativnim utjecajem na ponudu i potražnju nerijetko se dešava da će pod utjecajem poreza potrošač kupiti manje određenog proizvoda, proizvođač će smanjiti svoju proizvodnju što će u konačnici i za državu rezultirati smanjenjem poreznih prihoda. Takav gubitak predstavlja mrtvi teret oporezivanja, odnosno mjeru neefikasnosti koju porezi unose u gospodarstvo. Mrtvi teret oporezivanja mali je kod niskih poreza te raste s njihovim povećanjem.

Naslov knjige vezan je uz porez na dobit. Za razliku od ostalih poreza kod kojih je kriterij za primjenu porezne stope porezna osnovica, kod poreza na dobit jedini kriterij je visina prihoda. Oni poduzetnici koji su u prethodnom poreznom razdoblju ostvarili do 3.000.000,00 kuna prihoda plaćaju porez na dobit po stopi od 12%, dok oni čiji su prihodi bili veći od 3.000.000,00 kuna plaćaju  porez po stopi od 18% i to neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Autori smatraju kako ostvarivanje većih prihoda ne može biti pretpostavka za ostvarivanje veće dobiti jer primjenom tog kriterija poduzetnik koji npr. obavlja uslužnu djelatnost i ima niže troškove poslovanja može zaista ostvariti veću dobit i na tu dobit platiti manji porez u odnosu na npr. trgovca koji mora nabaviti robu, imati poslovni prostor i najčešće i više zaposlenih te mora ostvariti visoke prihode kako bi godinu zaključio sa donekle pristojnom dobiti. Uvođenje jedinstvene stope poreza na dobit rezultiralo bi nestajanjem ove anomalije te je prijedlog da ta stopa bude što niža kako bi djelovala poticajno na poduzetništvo i ostvarivanje dobiti.

Knjiga šalje važnu poruku

Knjiga šalje još jednu važnu poruku, a to je kako se u našoj prelijepoj Hrvatskoj može uspjeti i normalno živjeti i raditi te poziva mlade, sposobne i vrijedne ljude neka ne napuštaju svoju domovinu.

Zaključak je večeri kako su porezi nužni ako želimo zadržati dosegnute standarde ali je isto tako prirodna i normalna težnja  poreznih obveznika prema njihovoj optimizaciji. Knjiga je namijenjena široj društvenoj zajednici kao i pojedinačnim korisnicima koji žele unaprijediti svoje znanje o fiskalnoj ekonomiji i poreznom sustavu.

Silvija Radulović po struci je ekonomistica i vlasnica je i direktorica računovodstvenog ureda R.S. Bonum d.o.o. iz Pule. Stanko Radulović, po struci diplomirani ekonomist, prokurist je i financijski direktor u istom računovodstvenom uredu te je zaposlen i kao profesor ekonomske grupe predmeta u Strukovnoj školi Pula. Knjigu je moguće naručiti putem web stranice: www.rsbonum.hr ili kupiti u Novim istarskim knjižarama u Umagu, Pazinu i Puli.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa