GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Kako s Pulom dalje nakon propasti Uljanika?

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Počele su ovih dana kružiti tržnicom Pule, glavnim gradskim informativnim punktom, priče o tome kako će Pula izgledati nakon gašenja Uljanika. To je u startu svaki mjesec 3000 plaća manje u cirkulaciji gradskim novčanim tijekom.

Osjetile su to u svom džepu najprije nonice prodavačice na Tržnici, a potom i gradski dućani živežnih i ostalih namirnica. No, što da se radi, to je tako i to je neumitan proces. Puljani su na priče o sudbini Uljanika već oguglali i ne rone baš suze previše.

Uostalom, evo i kratkog popisa tvrtki koje su neumitno propale i za kojima osim zaposalenih radnika u njima, nitko nije suzu pustio. Astra tvornica cipela, Arena trikotažna industrija, Istra Veletrgovačko, Puljanka, Siporex, Bojoplast, Mehanika, Porer, Dimnjačar i mnoge druge.

No, aktualna politika se time ne bavi, jer sad su važnije neke druge stvari, primjerice izbori za Euro parlament. Zbog toga i pitamo javno gradonačelnika Pule i predsjednika IDS-a Borisa Miletića:

Pitanja za Borisa Miletića

Mnogi bi u Istri bili sretni da Ivan Jakovčić ostane u Briselu.A što je Jakovčić i javno potvrdio! No, što ako se Vječni vođa vrati? Da li to znači silazak vas sa mjesta predsjednika stranke i odlazak Valtera Flega s pozicije župana? A kako bi se i formalno Ivan Jakovčić ponovno pozicionirao kao neupitni vladar Istre.

Teško da će Miletić odgovoriti, pa ga pitamo i dalje:

Prošlo je više od godinu dana od kada ste kao jedini kandidat na Saboru stranke izabrani za novog predsjednika IDS-a. Je li vam sada žao što ste protukandidatu onemogućili i uskratili potpis za kandidaturu, kako ste tada rekli iz „principijelnih razloga“ i time bili izabrani kao jedini kandidat za predsjednika IDS-a, u očito nedemokratskoj proceduri bez mogućnosti kandidiranja nekog drugog za tu funkciju?

Odgovore čekamo, a do tada, vratimo se uobičajenoj svakodnevnici. Rotor na vrhu Vidikovca, očito je olakšao promet, pa izgraditeljima idu pohvale. No, opet ih upozoravam, odnosno apeliram da sada urade i spojnicu podno Tehničke škole na Vidikovcu do Marsovog polja i Premanturske ceste. Na taj način će sva vozila iz pravca Verude Porat i Pješčane uvale preko te brze i kratke spojnice brže i lakše dolaziti u centar grada. Inače, ta spojnica zahtijeva 200 metara asfalta, već posojećeg makadanskog puta. Ja sam eto svoje napisao, a na redu su pulski graditelji i neimari iz Upravnog odjela za urbanizam i renesansu Pule.

Ono što se sigurno neće graditi i raditi

Sada je sasvim jasno da se do nastupajuće ljetne turističke sezone neće uređivati gradska kupališta Stoja i Valkane, neće se proširivati zaobilaznica od Medulinske do Premanturske ceste. Vrijeme je iscurilo, i sada očekujemo sezonu na neuređenim gradskim plažama na Stoji i Valkanama, te sa prometnim gužvama stotina turističkih vozila na pravcu Medulina i Premanture. Šteta, jer su sredstva za te radove i zahvate osigurana, ali očito nitko nije dao signal da se sa tim radovima krene.

Sasvim sigurno neće se krenuti ni sa sanacijom oštećenog lukobrana. Na kojem su ronioci otkrili velika oštećenja u njegovom temelju na dnu mora. Ako more probije lukobran, znalci tvrde da će se razina mora u pulskoj luci podignuti za jedan metar. Stoga prijeti poplavljivanje poslovnih prostora i stanova u donjem dijelu Staroga grada.

Također se neće urediti ni Kandlerova ulica, turistička žila kucavica, kojom turisti iščaše često zglobove, a dame s povišenim potpeticama i licem poljube grbave kamene ploče. Usporedba pulske Kandlerove ulice s rovinjskom Carerom ili porečkom Decumanovom, sasvim je normalna. I dok se Rovinjci i Porečani svojim središnjim gradskim ulicama za turiste šetače ponose, pulska je Kandlerova ulica bruka nad brukama. Pogotovo kad ju je nadahnuti pulski gradonačelnik nazvao Ulicom umjetnika. No kroz nju nikako da prođu vansezonski turisti Mujo i Haso pa da preslože ploče, poravnaju izbočine i dovedu Kandlerovu u uporabno stanje, bez straha od lomova nogu.

No, neće jedna grbava ulica narušiti stanje opće sigurnosti u Puli. Tako nas barem uvjerava Policijska uprava Istarska.

Prema izvještaju bivšeg načelnika Alena Klabota, stanje sigurnosti je zadovoljavajuće jer nisu zabilježeni događaji koji bi bitno narušili sigurnost građana i imovine, a povećan broj kaznenih djela rezultat je većeg angažmana policije na otkrivanju kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i kazneno-pravne zaštite djece i obitelji. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa