Kreativni Žminjci: Na fešti u Paladnjakima radit će se pinca od konoplje

0
Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće;  jedno od prijašnjih izdanja
Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće; jedno od prijašnjih izdanja

Na Uličnicu, nedjelju pred Uskrs, u Agroturizmu Paladnjaki održava se već tradicionalna manifestacija “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” posvećena pinci, slatkom uskrsnom kruhu, najčešće sa suhim grožđicama. Za pripremu pince nekada se trebao izdvojiti dobar dio dana. A domišljati Žminjci, poznati po njegovanju tradicije, sedmu godinu za redom, dugotrajnoj pripremi pinci unatoč, uspješno brojnim posjetiteljima demonstriraju kako se mijesio i pekao taj slatki kruh koji je dobio svoju manifestaciju.

Vrijedne domaćice, svaka po svom receptu, mijesit će pince, a svoje recpte u nedjelju će posjetiteljima i podijeliti. Praćene “škljocanjima” brojnih objektiva, poučavat će procesu nastajanja pinci što nažalost postaje prava egzotika i atrakcija. Ove godine radionicu pokraj ognjišća vode Zdenka Jakus, Kristina Bertetić Radetić, Gordana Zugan Matika i Marinela Malić.

Osim onih koje se speku na licu mjesta, domaćice iz cijele Istre u Paladnjake donose pince, uskrsne kolače i pisanice na bogatu izložbu. A slatki eksponati dolaze iz Žminja, Bala, Barbana, Vižinade, Pazina i Kršana. Donose ih i učenici Turističko - ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča, te Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja. 

Priznanja i poklon bonovi

Valja napomenuti kako će sve domaćice koje donesu slastice na izložbu u Paladnjake (a ovim putem iz Žminja upućuju poziv zainteresiranima) dobiti priznanja načelnika i cvijeće sponzora Agrarije Tinal. A vlasnice najštabeleje (najkvalitetnije) pince i vazmenog kolača, te najlepče pituranega jaja (najljepše pisanice) dobit će vrijedne nagrade i poklon - bonove za kupnju (uključujući sva druga i treća mjesta). Prva mjesta u svim kategorijama dobivaju poklon - bon u iznosu od 500, tri druga mjesta u iznosu od 400 i tri treća mjesta u iznosu od 300 kn. Stručni žiri ove godine čine profesori Linda Juraković i Franko Milotić, te Davor Šišović; novinar koji prati gastronomsku scenu. Vlasnica “naštabeleje” (najkvalitetnije) pince odlazi i na “Pinca fest” u nedaleku Općinu Bale, manifestaciju koja se održava u baljanskom kaštelu Bembo 20. travnja, dan pred Uskrs. Pobjednik u turniru u “pičenju jaja” dobit će špaletu Pršutane Jelenić.

U Paladnjakima pak, osim svega navedenog, uživati možete i u stolu koji prezentira “Vazmeno ručenje”; obrok kakav se u Žminju, srcu Istre, jeo na dan Uskrsa, kada bi obitelj jela blagoslovljenu hranu na najveći kršćanski blagdan, onaj koji simbolizira vjeru u život i ljubav prema životu.

Proglašenje najštabeleje pince

Treba li uopće reći, da Žminjci, svu hranu toga dana posjetiteljima dijele? Naime, nakon proglašenja najštabeleje pince, kolača i pisanice zakazanog za 17:00 h, sve se izloženo u Paladnjakima podijeli, uključujući i pince koje četiri domaćice pored ognjišta neumorno mijese, kao i sve slastice koje domaćice donesu na izložbu. Podijelit će se i tzv. “najveća pinca na svijetu”. Naime, prošle je godine gospođa Zdenka Jakus na manifestaciji umijesila i ispekla pincu tešku 26 kg, a ove će godine oboriti vlastiti rekord te pripremiti kilogram težu pincu. Također, na izložbi će se naći i pinca i kruh od konoplje.

Da je manifestacija atraktivna, a jednostavna, autentična, utemeljena na svemu što je ambijentu imanentno (idejni začetnici nisu dakle izmišljali toplu vodu), dokazuju i posjetitelji poput ministra turizma Garija Capellija koji je prošle godine u Paladnjakima uživao u ljepotama agroturizma, te svemu što manifestacija nudi. Jer ona, naime, nudi i bogat kulturno - zabavni program. Ove će godine posjetitelji ćuti mantinjadu, istrijansku kantu “na tanko i debelo” u uzvedbi Marije i Milana Kranjčića, balun i poetsko kazivanje u izvedbi Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, folklorom i poezijom predstavit će se i Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja, kao i Folklorno društvo Cere, najstarije u Istri, koje se predstavlja s dvjema skupinama. Prisutne će zabavljati i dvije skupine Žminjskih mažoretkinja, kao i glazbeni sastav Krainer Quintet.

Na tratini pak pred Agrozurizmom, uz bazen s kojeg se pruža pogled na Limsku dragu (najdužu u Hrvatskoj), smješten je izložbeno prodajni prostor gdje se prodaju domaće kobasice, pršut, špaleta, jaja, šparoge, čokolada, vina, slastice, pince, suveniri, žminjski rićin i prsten (replike naušnica i prstena iz 9. stoljeća pronađenih na starohrvatskom groblju u Žminju, zaštićenih upisom u registar kulturnih dobara RH). 

Tekst gospođe Zdenke Jakus s receptom za pincu kojeg dijelimo s vama, pisan je pak na žminjskom govoru, u ovom slučaju pismu, specifičnom po diftonzima; dvoglasnicima, a koji je svoje mjesto našao na UNESCO-voj listi zaštićenog kulturnog naslijeđa.

Žminjština je, što se da iščitati iz ovih redaka, riznica kulture, gastronomije i bogate povijesti što su idejni začetnici prepoznali te valorizirali manifestacijom. Žminjci s velikom ljubavlju i pažnjom njeguju gastronomiju svoga kraja što se odražava i u drugim manifestacijama poput Istarskog festivala pašte (koji se ove godine održava 6. i 7. srpnja) kada promoviraju tjesteninu, točnije makarun.

Zdenkina istrijanska pinca pod čerepnjon

1 kilo muoki
2 kockice freške feci
2 jaja
2 žuta od jaji
4 deca mljačnega mlijeka
1 kiselo vrhnje
10 deki suhega gruojza
20 deki cukera
1 vanilijo
Malo soli ( koliko ti se zapara )
8 deki rastopljenega margarina
2 jušne žlice ruma ili rakije
1 naribana kora od limuna

Kisa se dokle se ne digne, uniput premjesit da se joped digne.
Pak se je stavi peć 1 uro.
Puno sreći i dobar tek želi van Zdenka !

 

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA