Kristina Bulešić:

'Do građevinskih dozvola po europskim standardima'

0

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke u svojim prostorijama u Puli, održala je tiskovnu konferenciju na kojoj se govorilo o predloženim izmjenama zakona o građenju i zakona o prostornom uređenju koje je HNS-ov saborski klub poslao u hitnu saborsku proceduru sa ciljem uvođenja novog standarda, sustava e-građevinske dozvole. Izmjenama postojećih zakona, „digitalizirano“ izdavanje građevinske dozvole biti će još brže i jeftinije, bez nepotrebnih taksi i biljega, istaknuli su u istarskom HNS-u. 

„Građani koji su bar jednom podnosili zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole znaju koliko pribavljanje gomile dokumentacije i papira, te stajanje u beskonačnim redovima može biti frustrirajuće iskustvo. Zahvaljujući ministru Predragu Štromaru, njegovu timu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, te Hrvatskoj narodnoj stranci, predloženim izmjenama zakona olakšavamo život građanima, potičemo investicije i vraćamo dignitet javnoj upravi.“, naglasio je Enver Kasa, potpredsjednik HNS-a Istarske županije.

„Uvođenjem e-građevinske dozvole uštedit će se novac i vrijeme naših građana. Nema više plaćanja nepotrebnih biljega, bezbroj kopija i smanjit će se trošak ishođenja dozvola iz 11 na 4 posto od ukupne vrijednosti investicije. Čekanje na šalterima biti će prošlost, a smanjit će se i broj procedura sa sadašnjih 22 na najviše 14. Svaki će korak prilikom izdavanja građevinske dozvole biti vidljiv svim strankama u postupku, te će se u svakom trenutku znati tko je odgovorna osoba i kako postupa u postupku ishođenja dozvole. Uspostavom digitalnog portala gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne sve informacije, uvodimo javnu upravu u digitalno doba.“, rekla je Helena Škutin Matijaš, potpredsjednica pulske podružnice HNS-a, naglasivši kako je odzvonilo birokraciji i nepreglednim redovima.

„Predviđene izmjene zakona omogućiti će da trošak ishođenja građevinske dozvole bude niži  od prosjeka drugih država Europske unije.  Dramatično se skraćuje i vrijeme čekanja na izdavanje građevinske dozvole na „europskih“ 14 dana! Prijedlog HNS-a predstavlja odmak od opće percepcije javne uprave kao sporog i kompliciranog birokratskog aparata koji stalno izmišlja neke nove papire i formulare. Sve je to dokaz da mi u HNS-u mislimo, govorimo i radimo uvodeći nove, više, europske standarde na dobrobit naših građana.“, rekla je Kristina Bulešić, predsjednica pulske podružnice i kandidatkinja HNS-a na predstojećim izborima za Europski parlament.           

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa